(NaturalNews)

Фибрите се считат за важна част от ежедневната ни диета. И все пак, телата ни не приемат никакви хранителни вещества, взети от фибрите, а и съдържанието на фибри дори не е смилаемо. Така че какъв е смисълът?

Фибрите служат предимно, за да се гарантира правилното и пълно усвояване на хранителни вещества от храната и най-важното за отстраняване на отпадъците при храносмилателния процес. Повечето лекари смятат за най-добре едно изхождане дневно, а две или три на седмица за нормално.

Но западните холистични течения, традиционната китайска медицина, Аюрведа, както и Фондацията Weston A. Price, всички имат различен стандарт от традиционната медицина. Те считат за най-добре две или три изхождания на ден.

Но това не е всичко. Фибрите помагат за забавяне на храносмилането и предотвратяване на остри промени в кръвната захар, което способства за предотвратяване на диабет. Разтворимите фибри предлагат пробиотични функции, помагащи за процъфтяването на чревните пробиотици. Възпрепятстване абсорбацията на LDL или „лошия холестерол“ също е функция на фибрите.

Не всеки е убеден в идеята, че лошият холестерол е основен източник за лошо здраве на сърцето. Но тези, които вярват в това, твърдят, че това е начинът, по който фибрите подобряват здравето на сърцето.

Готвените меса и храните с преработено брашно нямат или са с ниско съдържание на фибри. Това са основните храни. Високи на фибри храни са непреработените растителни храни, които съдържат разтворими или неразтворими фибри.

Разтворимите фибри са с по-високо съдържание в скорбялните храни. Те се разтварят във вода до образуване на гел. Този гел има по-нежно действие в храносмилателната система от по-грубите неразтворими фибри, които са по-скоро като четки в червата. Разтворимите фибри също спомагат за поддържане на пробиотичните бактерии в червата.

И двете са важни. Страдащите от синдром на дразнимото черво трябва да се съсредоточават повече върху разтворимите фибри или да ги ядат преди консумиране на храни с неразтворими фибри. Пример: основно ястие ориз или картофи (разтворими фибри), последвани от неразтворими, салата, вместо обичайното започване първо със салата.

Шест висококачествени източници на фибри

Препоръчителният дневен прием на фибри е около 25 грама за жените и 30 грама за мъжете.

(1) Боб (бобови) от всички видове. По-хранително и по-икономично е, ако накиснете сухите зърна за една нощ преди готвенето на следващия ден. Лещата не е нужно да се накисва преди готвене. Нейните фибри са от неразтворим сорт.

(2) Идеалният контрабаланс на неразтворими фибри за сервиране на фасул идва от ориза, въпреки че съдържанието на фибри е по-малко. Комбинирането на ориз с боб осигурява повечето от аминокиселините, необходими за формиране на протеин. Малко кулинарно творчество с комбинация от ориз и боб ще задоволи повечето вкусове.

Използване на ориз и боб, като основна храна ще осигури високо ниво на растителна основа протеин, който не изисква много активност на протеолитични ензими на панкреаса за обработка на месните протеини. Протеолитичните ензими са в състояние да проникват в раковите клетки.

(3) Няколко филийки ръжен или пълнозърнест хляб предоставят от 4 до 7 грама фибри. Тези фибри са от сорт неразтворими.

(4) Зърнените закуски съдържат от пет до десет грама неразтворими фибри за половин чаша. Ако зърнените закуски включват овес, нарежете един банан, за да балансирате неразтворимите фибри с три грама разтворими фибри.

(5) Зеленолистните и кръстоцветни зеленчуци са богати на фибри. Броколите на първо място, с повече от четири грама за половин чаша. Те са от тип неразтворими фибри. Повечето ядки и ленено семе също са богати на неразтворими фибри. Сервирайте с ориз или картофи за балансиране на неразтворими с разтворими.

(6) Картофи, сладки картофи, тиква, авокадо и цвекло осигуряват здравословни количества разтворими фибри. Овесени ядки, киноа и ечемик следват този списък с разтворими фибри.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×