Изследванията показват, че бездействието и нездравословният начин на хранене може да увеличи риска от рак. Ние може да не сме в състояние да променим генетиката, но можем да променим начина си на живот. Фактори, като здравословно тегло, редовна физическа активност, диета на растителна основа и други може да защитят организма от сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори рак.

Това, което ядем и пием, може да повлияе на здравето ни в дългосрочен план. Много напитки съдържат фитохимикали, които имат антитуморни, антиангиогенни и антиоксидантни свойства. Проучване от 2014 г. установи, че следните фитохимикали от приложените напитки са важни за нашето здраве.

Шест напитки, които са показали, че имат мощно действие срещу рака

Epigallocatechin (зелен чай): Сухите листа от зелен чай са съставени от 40 процента полифеноли като EGCG. Едно проучване от университета Пърдю установи, че EGCG предотвратява растежа на раковите клетки и в крайна сметка води до апоптоза.

Тритерпеноиди (цитрусови сокове): Витамин С в цитрусовите сокове или лимонов сок е алтернатива за лечение на рак. По-нататъшните изследвания също така посочват лимонени кори, поради способността им да унищожават злокачествените клетки при рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на белия дроб.

Ресвератол (червено вино): Ресвератол е полифенол, получен от грозде, плодове, фъстъци и други растения. Установено е, че той засяга всички три етапа на канцерогенеза чрез контролиране на клетъчното деление, растеж, апоптоза, възпаление, ангиогенеза и метастази.

Xanthohumol (бира): Изследвания от Центъра за изследване на рака в Германия установяват, че xanthohumol, намерен в бирата, блокира прекомерното действието на тестостерона и естрогена и помага за предотвратяване на освобождаването на протеин, PSA, който насърчава разпространението на рак на простатата.

Процианидин (шоколад): Шоколадът съдържа минерали, антиоксиданти и флавоноли. Проучванията показват, че тъмният шоколад може да намали риска от рак на белия дроб, простатата и рак на кожата.

Кофеин (кафе): Проучване през 2015 установи, че хората с етап 3 на рак на дебелото черво, които пият четири или повече чаши кафе на ден са имали 52% по-нисък риск от рецидив или смърт, свързана с рак.

Тези напитки трябва да се консумират в умерени количества и като част от здравословното хранене. Ако сте в процес на преход към диета на растителна основа, помислете внимателно върху вашите напитки. Вместо пиене на газирана или енергийна напитка, помислете за някои от изброените в списъка по-горе.

 

Автор: Lynn Griffith

Източник: http://blogs.naturalnews.com/six-cancer-fighting-beverages-proven-kill-cancer-cells/

Напиши коментар

Добави обява

×
×