Някой знае ли вече какво означава понятието поверителност? Оказва се, че Google може да записва всичко, което казвате, включително лични данни за сигурността, които могат да ви изложат на риск. Въпреки че целта на гласовия асистент е да премахне неблагоприятните условия при използването на смартфони, то може да представлява и заплаха за сигурността и поверителността на всички. Когато функцията е включена, тя записва всичко, което кажете, и дори се задейства от фонов шум и разговори с други хора.Тези гласови асистенти са достъпни за почти всички смартфони и компютри. Асистентът на Google е налице и на устройства, работещи на мобилната операционна система Android, която също е разработена от Google. Apple, от друга страна, има Siri, който функционира по същия начин. Тази технология позволява електронните устройства да се управляват със „свободни ръце“, като се използват гласови указания като „OK Google“ и „Hey Siri„. Повечето хора го използват за търсене и отваряне на приложения, докато други го използват за обаждания или изпращане на съобщения по време на шофиране.

Макар и да изглежда полезно, това представлява и реална опасност за сигурността и безопасността. Оплаквания са направени от потребители, които смятат, че са шпионирани от асистента на Google. Един пример е, когато асистентът на Google записва разговора между двама приятели и дори записва кода на защитата на задната врата.

Записите се правят, когато тези гласови асистенти бъдат „задействани“ от гласови указания. В някои случаи, обаче, шумовете на заден план и личните разговори между хората могат да го предизвикат. Влизането в защитено помещение, за да се обсъдят бизнес планове или стратегии, може вече да не е безопасно, ако в стаята има едно от т. нар смарт устройства.

Според говорител на Google, те обработват само гласовите записи, които са започнали с „OK Google„. Записите започнали с шум от околната среда, както твърдят те, не се добавят към техния „облак“ за съхранение и няма да бъдат обработени. Тези записи се запазват в профила ви в Google само когато сте влезли в профила си и когато е включена „Гласова и аудиоактивност“ /Voice & Audio Activity/. Аудио фрагментите, които тези гласови асистенти правят, са да подобрят функциите си за разпознаване на говор.

Google събира тези данни, за да подобри тяхната функционалност за търсене. Ако сте забелязали, някои реклами от фирмата Mountain View са съобразени с вашите предпочитания. Той следва неща, които често търсите, предпочитания за уебсайтове и дори личните ви търсения. За щастие, можете да изберете да изключите функцията за глас и дейност и предишните записи да бъдат изтрити. Цялата история на сърфирането ви и други онлайн дейности могат да бъдат премахнати и от техните записи.

Ако сте потребител на Google и ако сте загрижени за безопасността и сигурността си, може да искате да изпълните тези стъпки, за да изключите тракерите на мобилните си устройства:

  • Отворете страницата за гласова и аудиоактивност /Voice & Audio Activity/ и влезте в профила си в Google.
  • Гласовите записи, ако има такива, ще бъдат посочени на главната страница. Можете да изтриете всеки от тях, като кликнете върху връзката „Детайли“ /Details/ под всеки запис, кликнете върху вертикалното меню (три точки вертикално изравнени) в горния десен ъгъл на изскачащия прозорец и кликнете върху Изтриване /Delete/. Ако предпочитате да ги изтриете наведнъж, можете да кликнете върху менюто с вертикални елипси до всяка дата на главната страница и да кликнете върху Изтриване.
  • В горната част на прозореца кликнете върху менюто (три вертикални точки) в дясната част на Google My Activity> Voice & Audio и кликнете върху „Control settings“.
  • Превключете сините плъзгачи на всеки тип дейност, която искате да изключите. Просто потвърдете, като кликнете върху „Пауза“ /Pause/.

За да сте сигурни, че устройството ви не се задейства, опитайте да му кажете „OK Google“ няколко пъти с различна височина на гласа. Ако все още се задейства, има начини да изключите гласовия асистент.

Други начини да предотвратите ненужно записване на устройствата ви е като ги изключвате, когато не ги използвате и да ги държите в чекмедже, когато сте в офиса или по време на частен разговор.

 

Автор: y Rita Winters

Източник: https://newstarget.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *