Яденето на бадеми може да намали рисковете от болест на сърцето и коремните мазнини

(NaturalNews)

Пропуснете тази кифличка или мъфин и вземете шепа бадеми, ако се нуждаете от лека закуска между храненията. Може би няма да се чувствате толкова удовлетворени след това, но ако ви е грижа за здравето на сърцето ви, свиквайте с това.

Едно скорошно проучване, публикувано в Списанието на Американската сърдечна асоциация предоставя силни доказателства, че включването на бадеми като лека закуска, вместо сладкиши в иначе здравословна диета осигурява защита срещу сърдечни заболявания, затлъстяване и метаболитен синдром, предшественик на диабет.

Проучването в Университета Пен Стейт е голямо и дълго, с 52 участници за период от 12 седмици, според прессъобщение на Пен Стейт. Но абстракция от проучването заявява, че е имало 48 участници в изследването. Така че тази статия ще е с цифрата 48.

Всички участници са били на средна възраст, с наднормено тегло, и са имали високи показания на HDL и LDL холестерола. Но никой не е страдал от някаква специална болест, така че всички те са били считани за здрави. Разбира се, изследването не е било сляпо. Твърде трудно е да се направи с храни.

Но рандомизираният, контролиран 12-седмичен период е имал кръстосване на шест седмици с две седмици за изчистване между двата шест седмични периода на ежедневно наблюдение. Така че всъщност изследването е продължило 14 седмици.

Очевидно, участниците са били разделени на две групи, едната използваща мъфини за закуски и другата, използваща 43 грама бадеми, около една шепа, в продължение на шест седмици. Тогава след двуседмичния период на отмиване за отстраняване на остатъчни ефекти от първите шест седмици, двете групи разменят закуските.

Общата диета е една и съща, по отношение на количествата наситени мазнини, и приемът на калории е измерен според индивидуалните нужди. Мъфините и бадемите са имали същото съдържание на калории, така че калориите никога не са били проблем.

Участниците са били наблюдавани ежедневно. Очевидно, контролната диета в този случай е била диетата с високо-рафинирани въглехидрати с мъфини.

Какво е открито

“Нашето проучване установи, че заместването на високо въглехидратна закуска, с бадеми, подобрява множество рискови фактори за здравето на сърцето, включително, новото откритие, че яденето на бадеми намалява коремните мазнини,” казва Клер Беримън, PhD, водещият изследовател на проучването. “Изборът на бадеми като лека закуска може да е един лесен начин да се подпомогне борбата срещу появата на метаболитни и сърдечно-съдови заболявания.”

Проучването на Пен Стейт определя, че въпреки че теглото остава почти същото, то участниците, приемали бадеми като лека закуска, имали намалена коремна маса и обиколката на талията в сравнение с другата група.

Повишени коремни мазнини и обиколката на талията се считат рискови фактори за метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.

Коремната мазнина е висцерална мазнина, която всъщност действа почти като орган, изхвърлящ различни химикали в кръвта. Висцералната мастна тъкан обгражда органите в стомашната кухина и изпомпва хормони, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, намаляват чувствителността на клетките към инсулин и повишават кръвното налягане.

Намаляване на инсулиновата чувствителност създава резистентност към инсулин и дори панкреасът да произвежда достатъчно инсулин, то мускулните и чернодробни клетки не реагират адекватно и нивата на глюкоза се повишават в кръвта (т.е., висока кръвна захар води до метаболитно нарушение и диабет).

При проучването си Пен Стейт открили, че шест седмичен ежедневен прием на 43 грама бадеми води до подобрени LDL / HDL съотношения спрямо изходните стойности и намален аполипопротеин B, в сравнение с контролната диета.

Както може би вече знаете, все повече и повече кардиолози осъзнават, че артериалното възпаление е източникът на сърдечно-съдови заболявания. И други изследвания са установили здравните достойнствата на бадемите, но описаното в тази статия е най-голямото рандомизирано контролирано клинично проучване досега.

По-ранно голямо епидемиологично британско изследване определя, че има подобни ползи за здравето от всички видове черупкови ядки.

Проблемът с бадемите е, че повечето бадеми се пастьоризират с токсичния пропилен оксид (PPO), канцерогенни газове. Органичните бадеми са обработени на пара.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF LouisВашият коментар