Консумирането на малки порции гъби всеки ден може да окаже голямо влияние върху здравето ви. Неотдавнашно проучване установи, че гъбите, особено вида Портобело, съдържат важни антиоксиданти, които се борят с хронични заболявания като деменция, сърдечни заболявания и рак.

За да стигнат до това заключение, изследователи от държавния университет в Пенсилвания анализират връзката между консумацията на гъби и разпространението на хронични заболявания при хората. В проучването, което е публикувано в списание Food Chemistry, те са изследвали 13 вида гъби. Открили са, че два антиоксиданта, намерени в гъбите, ерготионеин и глутатион, се борят срещу свободните радикали, свързани с деменция, различни видове ракови заболявания и дори сърдечно-съдови заболявания. Свободните радикали се освобождават, когато тялото използва храна за производство на енергия. Те пътуват през тялото, за да се сдвоят с други електрони, които причиняват увреждане на клетките, протеините и ДНК, известни като оксидативен стрес. Антиоксидантите в организма могат да помогнат за предотвратяване на оксидативния стрес.

„Без съмнение гъбите са най-високият хранителен източник на тези два антиоксиданта“, каза Робърт Беелман, ръководител на изследването.

Беелман и неговият екип откриват, че количествата на двата антиоксиданта са различни при различните видове. Те открили, че гъбите вид Манатарка , които са популярни в Италия, имат най-високо съдържание на ерготионеин, докато Майтаки гъбите съдържат най-високото количество глутатион. От друга страна гъбите, съдържащи най-ниските количества от двата антиоксиданта, са Пачи крак, див сорт, популярен като кулинарен деликатес. И все пак, въпреки че по-често срещаните видове гъби, като Портобело, имат по-малко от тези антиоксиданти, те все пак имат по-големи количества в сравнение с повечето други храни.

Изследователите са открили, че дори и гъбите да се готвят, те все пак ще поддържат своето антиоксидантно съдържание. Освен това, те установяват, че количествата на ерготионеин и глутатион в рамките на дадени видове са значително корелирани.

Въпреки че ефектът на ерготионеина не е напълно ясен, по-ранно изследване предполага, че може да помогне за поддържане  нивата на глутатион чрез взаимодействие с други клетъчни защитни системи. От друга страна е известно, че глутатионът поддържа имунната функция, детоксикира канцерогените и други токсини. Освен това, високите нива на глутатион спомагат за поддържането на здравето и предотвратяването на заболявания.

Изследванията на мишки също показват, че ерготионеинът има защитен ефект срещу натрупването на бета-амилоидна плака. Междувременно някои проучвания също показват, че консумацията на ерготионеин може да намали риска от когнитивен спад.

Страните, които включват ерготиотинин в храната си, като Франция и Италия, имат по-слабо разпространение на деменция. Страните, които нямат антиоксиданти в диетата си, като Съединените щати, имат по-високи нива на заболявания като болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

„Разликата между страните с ниски нива на невродегенеративни заболявания е около три милиграма на ден, което е около пет гъби всеки ден“, каза Беелман.

Изследователите вярват, че техните открития могат евентуално да бъдат използвани в лечение и стратегии за анти-стареене, на базата на глутатион и ерготиотинин. (Свързани: Лечебни гъби като рейши, може да помогнат за борба с рака.)

Типове гъби и техните предимства

Гъбите произвеждат спори, които са подобни на прашец или семена. Тези спори им позволяват да се разпространяват през вятъра. Видовете гъби могат да бъдат класифицирани в два основни вида – годни за консумация и негодни за консумация. Гъбите, годни за консумация включват: портобело; кладница; манатарка; пачи крак; майтаке; шийтаке и др. От друга страна, гъбите, които не могат да се консумират, защото са отровни, са: зелена мухоморка, която е най-смъртоносната от всички, отровна гъба, смъртоносно джудже и др.

Гъбите са добри източници на протеини и фибри. Протеините поддържат здрави клетките, докато влакната подпомагат храносмилането и спомагат за умереното кръвно налягане и холестерола. Те съдържат и витамини от вида B и селен, който е антиоксидант, който подпомага имунната система и предотвратява увреждането на клетките и тъканите. Те също са добър източник на витамин D, особено белите гъби, които са един от малкото неживотински източници на витамина.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×