Яденето на повече от тези пет храни може да ви помогне да подобрите здравето на очите

(NaturalNews)

Зрението е едно от най-ценените сетива на човечеството. За съжаление, за мнозина то е податливо на изключително много дегенеративни състояния. Само в САЩ  се харчат почти $7 милиарда за лечение на катаракта, състояние, което засяга около 22 милиона американци на възраст над 40.

Според Съвета за зрението на Америка, приблизително 75 процента от възрастните изискват някакъв вид коригиращи лещи и около 64 процента носят очила, а останалите 11 на сто, носят контактни лещи.

Около една трета от населението страда от късогледство, докато около 60 процента са далекогледи, невиждайки отблизо.

Спокойно може да се каже, че тази страна има проблем със зрението и освен консумирането на здравословна диета, не са разработени никакви превантивни методи. Живеем в ерата на сърдечните трансплантации, въпреки това, няма технология, която да запазва едно от нашите най-важни качества, зрението.

За щастие, здравословната диета е доста мощна. Консумирането на някои храни  се отразява пряко върху зрението и цялостното здраве на очите.

По-долу са изброени петте топ храни за справяне с дегенеративно зрение.


1. Яйчни жълтъци

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водеща причина за загуба на зрението при хората над 65-годишна възраст; яденето на яйчни жълтъци, обаче, може да помогне за забавяне на този процес. По различни причини, дегенеративният процес може да се отрази на макулата, малка област в задната част на окото, като  впоследствие уврежда зрението.

Яйчните жълтъци съдържат лутеин, жълто-пигментиран антиоксидант, принадлежащ към клас от съединения, наречени каротеноиди. Лутеинът и подобно съединение, наречено зеаксантин, избирателно се натрупват в макулата на ретината, продухвайки свободните радикали и действайки като филтър за синята светлина.

Някои експерти предполагат, че имаме нужда от около 6 мг от тези антиоксиданти на ден. Един яйчен жълтък съдържа около 0.25 мг лутеин, а дори и повече, ако не се готви. Също така, тялото абсорбира по-лесно лутеина открит в яйчния жълтък, отколкото от плодове или зеленчуци. Консумирането на лутеин със зехтин или кокосово масло подобрява абсорбцията.

Д
руги храни също допринасят за очното здраве, но яйчните жълтъци  помагат най-много.

 

2. Спанак

Този вкусен зеленолистен зеленчук съдържа много лутеин, следователно върши чудеса за очите. Консумирането му в сурово състояние е най-добрият метод, тъй като загряването на спанака  поврежда някои от антиоксидантите му.

В макулата лутеинът и зеаксантинът се считат за пигменти на макулата. Пигментите на макулата са показали, че намалят риска от дегенерация на макулата и също така, според Nutrition Center Egg, могат да играят роля в свързаната с възрастта катаракта. Сред каротиноидите, лутеин и зеаксантин са единствените, които могат да се намерят в лещата на окото.

Кейл, броколи, маруля, грах, брюкселско зеле, тиквички и други видове зеле също съдържат големи количества лутеин.


3. Боровинки

Боровинки, наричани също “плодове за мозъка”, се считат от някои за най-здравословната храна на планетата. Техните ярко сини обвивки съдържат антоцианини, група от мощни антиоксиданти, които подпомагат тялото с множество защити.

Яденето на боровинки помага за предпазване на ретината от нежелана слънчева светлина и оксидативно увреждане.


4. Моркови

Докато консумирането на моркови няма непременно да обърне лошото зрение, те могат да допринесат за подобряване на цялостното здраве на очите. Морковите съдържат лутеин и бета-каротин, вещество превръщано във витамин А от тялото, благотворен хранителен елемент за очното здраве. Витамин А е важно хранително вещество. Всъщност, според HowStuffWorks.com, липсата му е водеща причина за слепота в развиващите се страни.

Оранжеви храни, като манго, тиква, кайсии, сладки картофи и пъпеш също съдържат бета-каротин.

 

5. Бадеми


Тези богати на витамин E ядки, също са доказани, че забавят дегенерация на макулата, като според Health.com, само една шепа на ден ви осигурява около половината от дневната препоръчителна доза. Бадемите съдържат хранителното вещество против рак, амигдалин, известно още като лаетрил или витамин В17.

Бадемите насърчават цялостното благосъстояние. Те помагат за отслабване, за понижаване на холестерола, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, подобряват състоянието на кожата, а също имат и много други предимства.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson Вашият коментар