Люти-чушки

(NaturalNews)

Според международен екип от изследователи, водени от Китайската академия по медицински науки, яденето на пикантни храни може да бъде ключът към дълголетието. Те открили, че редовното ядене на такива храни може да помогне за предотвратяване на преждевременна смърт на хората с 14%. Разнообразието от пикантни храни е голямо, но една, по-специално, привлича вниманието им.

Консумацията на пресни люти чушки, в сравнение с други пикантни храни, носи най-голяма полза за намаляване риска от смърт от рак, исхемична болест на сърцето и диабет. Комбинацията от мощни съставки в прясната люта чушка е  отговорна за такива повишаващи-здравето ползи.

Проучването: прясната люта чушка е най-добрата пикантна храна, помагаща за намаляване риска от ранна смърт

„В сравнение с пикантни храни, които не са пресни, като сушен лют пипер, сос от лют червен пипер или олио от червен пипер“, казва Лу Чи, доцент в Харвардското училище за обществено здраве, „пресният лют червен пипер е по-богат на биоактивни съставки, включително капсаицин, витамин C  и други хранителни вещества като витамин А, К, и В6 и калий.“

За да проведат изследването, експертите от Китайската академия по медицински науки, оценяват близо 490 000 участници от China Kadoorie Biobank. Всички участници са отговорили на анкета с въпроси, отнасящи се до физически измервания, общо здравословно състояние и консумация на червени меса, пикантни храни, зеленчуци и алкохол. Например, един такъв въпрос е: „През последния месец колко често сте яли люти пикантни храни?“ Анкетираните избират от тези опции: никога или почти никога, само от време на време, 1 или 2 дни в седмицата, от 3 до 5 дни в седмицата, или 6 или 7 дни в седмицата. Тези, които са избрали от последните три опции след това са били насочени да отговорят на въпроси за вида на използваните подправки, както и участващите избори, като пресни люти чушки, сушен лют пипер и масло от лют червен пипер.

Редовната консумация на пикантни храние  от съществено значение

След последващи действия, които са били средно около седем години, са били отбелязани 20224 смъртни случая. Анализ на тези хора е довел до констатацията, че в сравнение с тези, които поглъщат пикантни храни по-малко от веднъж седмично, хората, които ядат тези храни един или два дни седмично са имали 10% намален риск от смърт. По-впечатляващо обаче е било откритието, че тези, които използват пикантни храни почти през ден са били с 14% понижен риск от смърт в сравнение с тези, които ги ядат по-малко от веднъж седмично.

Констатациите са били публикувани в статия на BMJ, озаглавена: „Консумация на пикантни храни и обща и причинна специфична смъртност: кохортно проучване на база население“. Те започват с подробно описание на използване на подправки през цялата история като начин за подобряване на вкуса, запазване на храните и промяна в оцветяването. След това се задълбават в демографската и здравна информация на участниците, както и методите за анализ, като в крайна сметка, заключват следното:

В това голямо проспективно проучване, ние наблюдавахме обратнопропорционална връзка между консумацията на пикантни храни и общата смъртност, след отчитане на потенциални допълнителни фактори. В сравнение с тези, които ядат пикантни храни по-малко от веднъж седмично, тези, които консумират пикантни храни почти всеки ден имат 14% по-нисък риск от смърт. Инверсни асоциации са наблюдавани също за смъртните случаи, дължащи се на рак, исхемична болест на сърцето и заболявания на дихателните пътища. Асоциациите са съотвествали при мъжете и жените.

Отбеляза се също, че това „… е първото изследване, анализиращо връзката между дневна консумация на пикантни храни и смъртност при проспективна кохорта.“

Помислете за добавяне на повече пикантни храни към ястията си на регулярна основа. Те засилват аромата на другите храни, което прави ястията още по-приятни. Добавете към това и откритието, че такива храни играят роля за предотвратяване на преждевременна смърт, и това е добавка към храната, която си струва да се проучи.

Има толкова много начини да се храните здравословно. Яденето на пикантни храни е само един от тях.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lea Reynolds

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *