Бадеми-ядки

Според доклад, публикуван от GreenMedInfo.com., яденето на около 15 бадема всеки ден може да помогне за понижаване  нивата на лошия холестерол и намаляване на риска от диабет.
В доклада едно от клиничните проучвания изследва ефекта на бадемите за подобряване  нивата на липопротеините с висока плътност (HDL) холестерол. Изследователите са имали 150 пациенти с предшестваща коронарна болест на сърцето от университетската болница Ага Кан в Пакистан. След това участниците били разделени на три групи: група без интервенция и 2 групи, които получавали бадеми. Тези, в бадемовите групи, получавали по 10 грама бадеми на ден, което е около 12-15 бадема. Кръвните проби на участниците били събрани за липидно профилиране, телесно тегло и кръвно налягане, а техните диетични модели са наблюдавани в началото, шестата седмица и 12-та седмица от изследването.

Резултатите показват, че консумацията на бадеми намалява общия холестерол на участниците, включително холестерола с ниска плътност на липопротеините (LDL) и холестерола с много ниска плътност (VLDL), триглицеридите и атерогенния индекс, който силно се свързва с хроничното възпаление и развитието на съдови заболявания. Нивата на HDL холестерола на участниците също се подобрили.

Друго проучване на консумацията на бадеми установява, че тези ядки могат да намалят риска от диабет тип 2. Диабетът е състояние, при което нивото на кръвната захар в кръвта е прекалено високо, поради неправилен глюкозен метаболизъм. Обикновено тя се предхожда от група състояния, наречени метаболитен синдром. Докато лошите хранителни навици могат да причинят диабет тип 2, хранителните подобрения могат да обърнат някои от вредните ефекти.

Проучването установило, че консумацията на бадеми предлага различни начини за противодействие на дисбалансите и възстановяване на хомеостазата. В проучването изследователите установяват, че яденето на 60 грама бадеми всеки ден в продължение на четири седмици води до намаляване на инсулиновата резистентност, инсулин на гладно и глюкоза. Приемът на бадеми също води до други резултати в областта на здравето, като подобрения в съотношенията на холестерола, процент на телесните мазнини и хранителен статус.

Други ползи за здравето от бадемите

Бадемите могат да се консумират или сурови, или печени. И двата начина осигуряват хранителни ползи, въпреки че суровите бадеми осигуряват по-естествени мазнини, тъй като някои от тях се губят по време на процеса на печене. Бадемите могат да се добавят и в сладкиши или в кисело мляко.

Бадемите са не само вкусни, но и хранителни. Яденето на около 23 бадема всеки ден е лесен начин да включите много от основните хранителни вещества в диетата си. Бадемите са пълни с витамин Е, калций, магнезий и калий. Освен това, бадемите са добър източник на протеини и фибри, като същевременно са с ниско съдържание на захар. Двадесет и три бадеми съдържат 13 грама здрави ненаситени мазнини, един грам наситени мазнини, без холестерол или сол. Бадемите съдържат и най-голямо количество протеини, фибри, калций, витамин Е, рибофлавин и ниацин сред всички дървесни ядки.

В допълнение към ползите от бадемите за холестерол и глюкозата в кръвта, те също са полезни за поддържане на здравословно тегло. Влакната и мазнините, които съдържат бадемите, могат да накарат човек да се чувства сит, така че да няма желание да преяжда. Магнезиевото съдържание в бадемите също спомага за контрола на кръвната захар, което е важно за намаляване на желанието за храна.

Друго предимство на консумацията на бадеми е, че стимулират стомашно-чревното здраве. Тъй като бадемите са богати на фибри, те осигуряват пробиотични свойства, които допринасят за здравето на стомашно-чревния тракт. Пробиотиците не могат да бъдат усвоявани, но могат да служат като храна за добрите бактерии в храносмилателния тракт и да поддържат здравословен баланс в чревната микробиология.

 

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×