(NaturalNews)

Понякога храни, които са здравословни, не винаги се харесват на голям брой хора. Боровинките са изключение обаче – те са и вкусни и питателни. Боровинките са наистина една от най-великите суперхрани поради толкова много причини. Въпреки че могат да задоволят нуждата от похапване на нещо сладко, те са и с ниско съдържание на захар и ниско съдържание на гликемичен индекс, така че няма да увеличат нивата на кръвната захар. Те са пълни със здравословни фибри за подобряване на храносмилането и помощ в загуба на тегло за тези, които се опитват да отслабнат. Те са невероятно богати на витамини, минерали и биоактивни съединения като антоцианини, които имат мощни антиоксидантни свойства. Тази силна комбинация от хранителни вещества води до толкова много ползи за здравето и според най-новите проучвания, дори и по-дълъг живот.

Дълголетие и ДНК

Макар че има много заболявания и други състояния, които могат да доведат до преждевременна смърт, основната причина за тези проблеми включва ДНК и неговия ремонт. Има ДНК във всяка клетка в тялото и в течение на живота, много неща (като болести, излагане на токсини от околната среда или просто процесът на стареене) могат да увредят генетичния материал. На първо място, клетките са в състояние да поправят ДНК, но с напредване възрастта на тялото, те стават по-малко ефективни в това. Това води до ДНК, което е дефектно или повредено, а това от своя страна може да доведе до проблеми като рак, които значително да съкратят продължителността на живота.

Въпреки това, силните антиоксидантни свойства на боровинките могат да помогнат за предотвратяването на този процес и да намалят риска от увреждане на ДНК и по този начин да подобрят шансовете за избягване на много хронични заболявания, които могат да скъсят живота.

Какво могат да направят боровинките?

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, екстрактите от боровинки са показали способност да помагат за ремонт на увредено ДНК и за намаляване на оксидативния стрес в клетките. Това означава, че след като се предотврати увреждането на ДНК от самото начало, след това шансовете за развитие на съкращаващи живота болести, като рак, също са намалени.

Боровинките са невероятно ефективни в това. В съвместно проучване от Министерството на земеделието и други научно-изследователски организации на САЩ, учените установили, че редовната консумация на боровинки с техните силни антиоксиданти може да увеличи продължителността на живота с около 28% или средно с 22 години. Това е така, защото боровинките като растения са еволюирали, за да бъдат в състояние да се адаптират към различни екологични натоварвания като суша, високи или ниски температури и други неща, които могат да ги заплашат. Когато хората консумират тези плодове, те също са в състояние да се възползват от някои от най-полезните съединения. А ползите са наистина невероятни, включително:

  • Защита на нервната система, включително мозъка;
  • Предпазване на клетките в тялото от увреждане на ДНК, поради действието на свободните радикали;
  • Намаляване на шансовете за хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

С една дума, последните изследвания показват, че редовната консумация на боровинки – което повишава хранителния прием на антиоксиданти – може да намали увреждането на клетките и ДНК, и да предотврати появата на много хронични заболявания. Крайният резултат от това е рязко увеличаване на качеството и продължителността на живота.

 

Източник : http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

One thought on “Яжте боровинки, за да живеете по-дълго”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *