(NaturalNews)

Каротеноидите са това, което кара някои плодове и зеленчуци да имат ярки цветове, като жълто, оранжево и червено. Ликопенът е каротиноид, който придава  богатите цветове на доматите и е един от най-популярните каротиноиди, намерени в хранителния режим на много европейци и американци. Много каротеноиди дават възможност на организма да произвежда витамин А, който е нужен, за да бъдем здрави. Въпреки това ликопенът не е един от тях.

Ползите на ликопена за предотвратяване на рак

Въпреки, че тялото не използва ликопен, за да направи витамин A, все пак той добавя много ценен елемент към диетата. Проучвания показват положителна корелация между хората, с богата на домати диета, и следователно ликопени, които имат по-нисък риск от някои форми на рак. Този тип диета е доказана, че е особено полезна за намаляване на риска от развитие на рак на простатата, шийката на матката, на кожата, на пикочния мехур, на стомаха и рак на белия дроб.

Други предимства на ликопена

Като че ли ползите от ликопена за намаляване на рак не са достатъчни, има и други ползи за здравето от яденето на диета, която е богата на домати. Изследователи са установили, че с такава диета може да се намали рискът от сърдечно заболяване. Рискът от дегенерация на макулата, заболяване, което често се среща с напредването на възрастта и може да доведе до слепота и липидно окисляване, увреждане, случващо се на нормалните мастните клетки, което след това може да предизвика възпаление и заболявания, също е показано, че се намалява с яденето на диета, която включва разнообразие от ястия на доматена основа.

Ликопенът е впечатляващ антиоксидант, който помага за блокиране на свободните радикали, които могат да причинят заболяване. Проучвания показват също така, че ликопенът помага за защита на ДНК, клетъчни мазнини и ензими, а също така намалява нивата на лошия холестерол (LDL) и стимулира имунната система. Докато другите храни, като диня, кайсии, папая, розов грейпфрут и гуава, също са важен източник на ликопен, доматите съдържат най-концентриран размер от каротиноида.

Формата на доматите има значение

Докато доматите, ядени под всякаква форма, осигуряват мощно количество ликопен, има някои методи за приготвяне, които повишават количеството. Изследвания са открили, че нивата на ликопен в кръвта е най-голямо, след като участниците в проучването са яли варени домати, сравнено с нивата им след пиене на доматен сок или ядене на сурови домати. В допълнение, чрез комбиниране на консумацията на домати с олио или мазнина, като например сиренето в пица или олио в салата, количеството на абсорбирания ликопен от червата се увеличава. За хората, които искат да вземат добавки, ликопенът е наличен или течен или под формата на меки хапчета.

Яденето на диета, която е богата на храни на доматена основа, дава на тялото редица ползи за здравето, които е трудно да се възпроизведат по друг начин. За най-добри резултати, яжте варени домати няколко пъти всяка седмица.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×