купа-кисело-зеле

(NaturalNews)

Не е трудно да попаднете в дадена рутина с храната. С лутането в нашите заети животи, много пъти храненето остава на задната седалка, заради по-належащи проблеми. Цената, която плащаме, за съжаление е увеличаване на талията, притъпено мислене и затъващи имунни системи. За щастие, не трябва да бъде по този начин. Чрез включването на няколко богати на пробиотик храни в ежедневието си, ние можем значително да подобрим психическото и физическото благосъстояние – всичко това, без неприятни диети.

Традиционно използвано по целия свят и одобрявано от съвременните здравни застъпници, изкуството на ферментация и култивиране, е лесен и рентабилен метод за увеличаване на хранителните вещества, докато се подобрява храносмилането и здравето. Тези храни, с техния спектър от полезни бактерии, могат да бъдат абсолютно откритие за тези с по-малко от перфектно физическо и психическо здраве.

Безболезнено отслабване

Ако смятате, че сегашното ви тегло е далеч от идеалното – и бихте искали да свалите няколко килограма – пробиотиците могат да помогнат. Изследователи откриват в едно неотдавнашно проучване, че жените, които консумират щам на млечно-кисели бактерии, наречени Лактобацилус рамнозус, са загубили два пъти повече тегло от техните не-пробиотични колеги. По време на тези 12 седмици, половината от жените са получавали две пробиотични хапчета на ден, докато другата група е получавала плацебо. В края на изследването учените са установили, че теглото на жените в групата с плацебо е останало стабилно, докато групата с пробиотик е продължила да отслабва, общо с 5,2 кг на човек. Както се съобщава  в прессъобщението на изследването:

„Пробиотиците могат да действат като променят пропускливостта на чревната стена. Чрез задържане на някои провъзпалителни молекули от навлизане в кръвния поток, те могат да помогнат за предотвратяване на верижна реакция, която води до глюкозна непоносимост, диабет тип 2 и затлъстяване.“

Въпреки че Лактобацилус рамнозус е била прилагана в таблетна форма, бактерията присъства също в продукти като кисело мляко с активни култури. Професор Тремблей, водещ изследовател на проучването, е убеден, че откритите пробиотици в култивираните млечни продукти може да имат подобен ефект като добавката.

Бистър ум и добро здраве

Загубата на тегло не е единственото предимство от увеличения прием на пробиотици; в действителност те могат да ви направят също и по-умни. Ако страдате от мозъчна мъгла, депресия или тревожност, проблемът може да се намира в червата. Чрез използване на антибиотици, консумиране на храна, богата на захар, преработени храни или живеене в постоянно състояние на стрес, благотворната микробиома в червата ни става небалансирана – това допринася за неясно мислене, тъга и прекомерна тревога. Но ние можем лесно да коригираме този проблем, като се наслаждаваме на повече храни, като:

  • непастьоризирано кисело зеле и кимчи
  • кефир
  • квас от цвекло
  • традиционен квасен хляб
  • етиопска инджера
  • темпе
  • мисо
  • традиционна мътеница
  • комбуча

Като допълнителен бонус, богатите на пробиотици храни, също подпомагат имунната система. Както е отбелязано в списание Nutrition in Clinical Practice:

„Рандомизирани, двойно-слепи изследвания дават доказателство за ефективността на пробиотиците да предотвратяват различни заболявания, съпроводени с диария, както и алергични заболявания. Натрупват се също и доказателства за тяхната ефикасност за използване при превенция и лечение на бактериална вагиноза и инфекции на пикочните пътища. В допълнение, пробиотиците могат да бъдат полезни за предотвратяване на респираторни инфекции, зъбен кариес, некротизиращ ентероколит и някои аспекти на възпалително заболяване на червата.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×