(NaturalNews)

Хумус е традиционна храна от Близкия изток, която е намерила своето място и в много американски домове. Направен от нахут, лимонов сок, сусамов тахан, чесън, сол и зехтин, хумусът е добър източник на хранителни вещества и е лесен за използване за топене или намазване. Хумусът е полезен за сърцето, понижава кръвната захар и холестерола, помага при загуба на тегло, и дори предотвратява образуването на кръвни съсиреци и анемия. Вече е често срещана храна и се използва в около 20 процента от американските домове, според Съвета за сушен грах и леща на САЩ. Продажбите на хумус възлизат на повече от $250 милиона през 2013 г. и се увеличават.

Как да използваме хумус

Пастата хумус може да се използва за намазване на бисквити, гевреци и зеленчуци като целина. Тя може да се използва и за топене на зеленчуци за партита. Може да се използва и в рецепти с пиле, риба или картофи и също е добра, когато се добавя към сандвичи. Хумусът се използва традиционно в Близкия изток заедно с ориз.

Ползи за здравето на хумуса

1. Може да стимулира консумацията на фибри и загубата на тегло.
Хумус е вегетариански източник на фибри, протеини и здравословни мазнини. Нахутът е основната съставка на хумуса. Фибрите в нахута понижават холестерола. Тъй като фибрите ни засищат, също така помага за намаляване на апетита, което може да бъде от полза за тези, които се опитват да отслабнат. Диети с високо съдържание на фибри са известни също така да намаляват риска от сърдечно-съдови болести и нивата на холестерола. Фибрите също така насърчават здравословна чревна флора.

2. Може да намали риска от диабет.
Когато се добавят фибри към диетата се намалява и риска от диабет тип 2. Тъй като хумусът се състои от комплексни въглехидрати, смилането му отнема много време; това предотвратява внезапно повишаване нивата на кръвната захар. Изследвания показват, че яденето на една чаша бобови култури всеки ден в продължение на три месеца подобрява глюкозния толеранс. Това изследване, публикувано през 2012 г. в Архивите на Вътрешна Медицина, също посочва, че консумацията на бобови култури води до намален риск от сърдечен удар.

3. Може да помогне на тези с анемия.
Анемията може да бъде облекчена чрез яденето на нахут, тъй като са един от малкото зеленчуци, които съдържат голямо количество желязо. Една чаша нахут съдържа 25% от препоръчителната дневна доза желязо. Бобови растения съдържат и витамин C. Въпреки че желязото се абсорбира най-добре от месни източници, витамин С в бобовите растения спомага за увеличаване усвояването на желязо.

4. Може да помогне за предотвратяване на рак.
Съдържанието на фолат в хумуса помага да се намали риска от рак на дебелото черво. Открито е, че хората, които имат ниски нива на фолат в кръвта си, имат повече случаи на ракови заболявания. Фолатите насърчават здравословно клетъчно деление. Независимо от това, високите дози на фолат могат да бъдат вредни за хората с рак, така че се препоръчва умереност. Една чаша хумус съдържа 36 процента от дневната дажба на фолат за организма.

5. Може да намали нивата на холестерола.
Вид антиоксиданти, наречени изофлавони, могат да намалят холестерола, ако се консумират ежедневно, и тези антиоксиданти се намират в нахут. Тъй като хумусът стабилизира и кръвната захар, инсулинът в черния дроб е по-нисък, следователно се намалява производството на холестерол в черния дроб. Следва да се отбележи, че яденето на хумус с храни с високо съдържание на въглехидрати, като хляб или чипс ще намали ниския гликемичен ефект, който притежава хумуса.

6. Има ползи за сърдечно-съдови заболявания и съсирването на кръвта.
Нахутът е богат на витамини E и K. Тези витамини са показани, че разреждат  кръвта и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. За хората, които приемат варфарин, яденето на хумус може да противодейства на ефектите от приема на твърде много от лекарството.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Melanie Grimes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *