вирус-бактерия-болест

Експертите не могат да подчертаят достатъчно как храненето на правилната храна е важно, за да поддържаме тялото си здраво. Още повече, че има видове чревни бактерии, за които е установено, че причиняват хаос в нашата система, след като намерят подходящия домакин или храна, за да се наситят.

Една от тези опортюнистични бактерии е Clostridium difficile (C. diff). Тези бактерии живеят в червата и най-често ние сме отговорни да им дадем шанс да ни навредят чрез храната, която ядем.

Д-р Майкъл Абт, доцент по микробиология в Университета в Пенсилвания заяви, че храната е толкова енергиен източник за бактериите, колкото и за нас. „Различните видове бактерии процъфтяват с различни видове диети, така че това, което ядете, оформя вида бактерии, които живеят в червата ви. И бактериите в червата ви помагат да се определи дали C. diff е патогенен или не „, добави той.

Например, изкуствените подсладители са доказали, че до голяма степен засягат микроорганизмите в нашето тяло. Изглежда, че те са чудесни източници на храна за лошите бактерии като Bacteroides. С. diff е установено, че също имат афинитет към изкуствени подсладители.

През 2000 г. много хранителни компании заменят захарта със заместител, наречен трехалоза, главно защото е по-евтино, подобрява структурата на храната и има по-дълъг срок на годност. Екип от изследователи, водени от Робърт Бритън от Колеж по медицина в Бейлор, изследва връзката между заместителя на захарта и епидемията от C. diff.

Те открили, че вирулентните щамове на C. diff са по-разпространени в червата, отколкото по-малко вирулентните. Това е довело изследователите да се съсредоточат върху различни видове захари и аминокиселини, за да разберат  коя среда предпочитат вирулентните бактерии. Резултатите показват, че 027 и 078 на вида C. diff са по-привързани към трехалоза.

Бритън казва, че фактът, че C. diff расте на трехалоза, е открит още през 80-те години. Въпреки че изкуствените подсладители като трехалоза не са толкова разпространени тогава, тя може естествено да се намери в храни като гъби и миди.

За да научим повече за вредните бактерии, които приемаме в червата, изследователите хранят мишки с C. diff щамове с трехалоза. Оказа се, че инфекциите са много по-лоши и смъртността е по-висока за мишките, на които е бил даден подсладителя.

Междувременно д-р Абт заключи, че това е „ясен и практичен пример за диета, оформяща здравето на гостоприемника чрез чревни бактерии“. Той добави, че това ни дава по-добро разбиране за цикъл или среда, в която диетичните промени образуват чревните ни бактерии и как тези бактерии работят за промяна на здравето ни и ни правят по-податливи на болести като затлъстяване и диабет.

Това само укрепва аргумента, че диетата играе жизненоважна роля за оптимизиране на нашето здраве.

Антибиотиците също могат да предизвикат C. diff

Друго предимство, от което C. diff се възползва е, когато приемаме антибиотици за лечение на някои здравословни проблеми. Докато медикаментът убива лошите бактерии, той също така „изтрива“ много добри бактерии, живеещи вътре в нас, което прави идеалната среда за опортюнистичните бактерии да направят своето движение.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около половин милион души в САЩ са засегнати от болезнена чревна инфекция, причинена от токсините на бактериите. Освен това всяка година се регистрират почти 30 000 смъртни случая.

В момента предотвратяването на разпространението на C. diff сред пациентите, приемащи антибиотици, е национален приоритет. Различни здравни организации са си партнирали, за да се справят с проблема веднъж завинаги.

 

Автор: Carol Anderson

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×