Смесени-ядки-бадеми-кашу-орехи-фъстъци

Изненадващ брой хора избягват яденето на ядки, тъй като поддържат фалшивата стигма, че калориите, получени от една шепа ядки допринасят за наддаване на теглото. Ядките доставят също по-висок процент калории от мазнини за грам, отколкото много преработени храни с хранителен недостиг и затова се смята, че са нездравословни. Тъй като честотата на метаболитния синдром (шест здравни показатели, които повишават риска от диабет, сърдечни заболявания и много други потенциално фатални хронични заболявания) продължава да се повишава в много, нищо неподозиращи лица, сега изобилие от научни доказателства показва, че яденето на различни дървесни ядки не е само от полза за нашето здраве, но и спомага за намаляване на разпространеното затлъстяване при възрастните и помага за управление на теглото, като част от естествена хранителна диета.

Изследователски екип от Университета Лома Линда в Калифорния, изучава 803-ма възрастни Адвентисти от Седмия Ден, за да установи връзка между дървесни ядки (бадеми, бразилски орехи, кашу, лешници, макадамия, пекани, кедрови ядки, шам фъстъци и орехи), метаболитен синдром (МетС) и затлъстяване в популация с широк диапазон на прием на ядки, вариращ от никакъв до ежедневен прием. Публикувайки резултатите от своята работа в списание PLOS ONE, учените са били в състояние да определят, че размерът на дървесните ядки, консумирани ежедневно, е директно свързан с преобладаващия процент на затлъстяване при възрастните участници.

Дървесните ядки подобряват метаболитния профил за понижаване на аномалии на МетС и подобряват усилията за отслабване

Изследователите използват валидиран хранителен честотен въпросник, за да определят дневния прием на дървесни ядки и фъстъци, заедно и поотделно. След това участниците са били оценени, като такива с висока консумация на дървесни ядки, средно 16 грама на ден, до ниска консумация със среден прием от 5 грама на ден. Водещият авторът на изследването д-р Карен Жакелдо-Сиегл отбелязва „Нашите резултати показват, че една порция (28 грама) от дървесни ядки на седмица е значително свързана със 7 процента по-малко МетС … удвояването на това потребление може потенциално да намали риска от МетС със 14 процента.“

Метаболитният синдром (състоящ се от увеличено абдоминално затлъстяване, повишени триглицериди, нисък HDL холестерол, високо кръвно налягане и хипергликемия) показва влошаване на метаболизма, като тялото е принудено да се справя с каскада от физически аномалии, които в крайна сметка водят до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, деменция и драстично понижава качеството на живот. Редовната консумация на дървесни ядки може да намали рисковете, свързани с МетС, тъй като те помагат да се балансират окислените съотношения на холестерола и подобряват сърдечно-съдовата функция, дължащо се до голяма степен на качественото съдържание на мононенаситени мазнини и богатството от минерали, доставени в шепа от малките вкусни скъпоценни камъни.

Друга полза, установена от изследователите, е понижаване на телесното тегло. Въпреки, че ядките са относително богати на калории, те потискат апетита чрез осигуряване на солиден източник на неживотински протеин и имат малко или никакво влияние върху нивата на кръвната захар. Освен това има някои доказателства, които предполагат, че мононенаситените мазнини се запазват в тялото за клетъчния метаболизъм и не могат лесно да бъдат изгорени като източник на гориво от организма. Д-р Жакелдо-Сиегл заключава: „Открихме, че  високите потребители на дървесни ядки имат значително по-ниска честота на затлъстяване, в сравнение с ниските потребители … и високите консуматори на дървесни ядки имат най-ниска честота на затлъстяване, когато са сравнени с  групите с ниско потребление на фъстъци/дървесни ядки.“ Хранителните експерти препоръчват яденето на 43 грама дървесни ядки всеки ден, количество от една шепа, за предотвратяване на хронични болестни процеси и за да държите теглото си под контрол.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *