яйца-кошница-пресни-поляна

Оказва се, че яйцата не са само добри за вас, но също така могат да бъдат полезни и за бебетата, твърдят изследователи от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. В изследване те откриват, че въвеждането на яйца при бебета на шест месеца води до по-висока кръвна централизация на холин и докозахексаенова киселина (DHA), както и до други биомаркери в холиновите пътища.

Проучването: Ранните допълващи хранения с яйца увеличават биомаркерите на холиновата пътека и DHA: рандомизирано контролирано проучване в Еквадор е публикувано в Американския журнал „Клинично хранене“.

Водещата авторка Лора Янотити обяснява: „Яйцата са се консумирали винаги в човешката история, но пълният потенциал на тази полезна храна предстои да бъде разпознат в много бедни на ресурси места в целия свят“.

Холинът е известен основен хранителен елемент. Той има роля в различни функции, вариращи от клетъчната структура до ученето, и е доказано, че спомага за отстраняване на чернодробно заболяване, атеросклероза и потенциални неврологични заболявания. Въпреки това, повечето хора дори не отговарят на необходимия прием на холин, въпреки важността му в човешкото тяло. Яйчените жълтъци са известни като основен източник на холин. DHA, от друга страна, е омега-3 мастна киселина, която е корелирана със здравословния растеж и развитие на бебетата, особено в имунни и невронални функции. Дефицитът на DHA по-късно в живота може да увеличи риска от коронарна болест и когнитивна дегенерация. Освен яйцата, други източници на DHA са продукти от риба и рибено масло.

„Като млякото или семената, яйцата са предназначени да подпомагат ранния растеж и развитие на организма и следователно са с богато съдържание на хранителни вещества“, според Янотити. „Яйцата осигуряват есенциални мастни киселини, белтъчини, холин, витамини А и В12, селен и други критични хранителни вещества на нива над или съпоставими с тези в други хранителни животински продукти“.

Според изследването, яйцата осигуряват хранителни вещества в „хранителната матрица“, която подобрява абсорбцията и храносмилането.

През 2015 г. екипът на Еквадор прави рандомизирано контролирано проучване. Децата на възраст от шест до девет месеца са били разпределени на случаен принцип, за да се хранят с едно яйце всеки ден в продължение на половин година. Също така е била избрана и контролна група, на която не са били давани яйца.

По-ранните доклади от проучването показват, че ранното въвеждане на яйца в диетата увеличава линейния растеж и намалява случаите на забавен растеж сред бебетата, които са получили яйца, започвайки от шест месеца.

Други ползи от яденето на яйца

Освен холин, яйцата са една от най-полезните храни. Едно твърдо сварено яйце съдържа витамини А, В2, В5 и В12, както и фолат, фосфор и селен. Известно е също, че повишава липопротеините с висока плътност (HDL), „добрия“ холестерол, който намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и други здравословни проблеми. Изследванията също така показват, че адекватната консумация на яйца може да предотврати вероятността от катаракта и дегенерация на макулата, благодарение на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, открити в яйчните жълтъци.

Яйцата също са с високо съдържание на животински протеини и съдържат незаменими аминокиселини, от които нашето тяло се нуждае. Това важи особено за яйцата от свободно гледани кокошки, които съдържат значително по-голямо количество омега-3 мастни киселини. Те намаляват нивото на триглицеридите в организма, което е известен рисков фактор за сърдечни заболявания.

 

Автор: Ralph Flores

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *