Хроничните дихателни състояния могат значително да повлияят на качеството на живот на индивида. От задух до хронична болка в гърдите, дихателните състояния причиняват множество усложнения, които могат да нарушат потока на кислород в цялото тяло.

Например, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), нелечима белодробна болест, може да затрудни индивида да изпълнява основни физически дейности като ходене или качване по стълбите. ХОББ също причинява задух, хронична кашлица и умора, които могат да повлияят значително на ежедневието на индивида.

За съжаление, няколко фактора на околната среда могат да направят всеки човек податлив на респираторни състояния. Например излагането на цигарен дим и токсични фабрични изпарения може силно да дразни белите дробове и носа. С течение на времето честото излагане на дразнители може да доведе до значителни дихателни увреждания и нарушена функция на белите дробове.

Много лекари предписват използването на фармацевтични лекарства за елиминиране на болестотворните патогени, атакуващи белите дробове. Въпреки това синтетичните лекарства и антибиотиците причиняват странични ефекти, които могат да влошат симптомите на респираторни състояния, като алергични реакции, гадене, задух и нередовна сърдечна честота. Широката употреба на антибиотици също доведе до появата на сложни, резистентни на антибиотици щамове, които е трудно да се неутрализират.

За щастие, различни лечебни билки могат да повлияят положително на бронхиалните тръби и дихателните пътища, които транспортират кислород по цялото тяло. Следните билки могат да поправят увредените бели дробове и да засилят цялостното дихателно здраве.

Женско биле

Женското биле или наричано още Сладник е популярно средство за лечение на дихателни състояния поради антибактериалните си, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Има успокояващ ефект върху лигавиците на гърлото и белите дробове. Той не само може да облекчи раздразнените дихателни пътища, но също така може да стимулира тялото да изхвърля храчките и излишната слуз.

Ехинацея

Ехинацеята е лечебна билка, която обикновено се използва за лечение на възпаление и улесняване на изцелението. Има мощни антиоксидантни ефекти срещу вирусни и бактериални инфекции, включително обикновена настинка и грип.

Гинко Билоба

Поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, Гинко билоба често се използва за облекчаване на симптоми на астма, включително задух и хронична кашлица. Освен това може да успокои раздразнените бронхиални тръби и въздушни сакове.

Лопен

Муллеиновото растение съдържа и антиоксиданти, които могат да премахнат излишната слуз, която запушва синусите, гърлото и белите дробове. Цветовете и листата му обикновено се използват за приготвяне на билков чай.

Mента

Ментата съдържа биоактивни съединения, които изчистват назалния тракт и успокояват възпалението. Ментолът, основното активно съединение в ментата, е естествен антихистамин, който може да лекува алергични реакции и да инхибира растежа на бактериите. Ментолът също осигурява охлаждащо облекчение в целия назален тракт.

Мащерка

Мащерката обикновено се използва за предотвратяване на бактериални и вирусни инфекции поради мощните си антибиотични и антивирусни свойства. Като антисептик може да инхибира растежа на потенциално вредни микроорганизми. Мащерката също често се използва за приготвяне на билков чай, който може да облекчи симптомите на пневмония.

Риган

Риганът е отличен източник на подсилващи имунитета антиоксиданти. Освен това има антибактериални и антивирусни свойства, които могат да лекуват инфекции. Розмариновата киселина, антиоксидант, намиращ се в ригана, също действа като естествен антихистамин и деконгестант.

Канабис

Канабиноидите, активните противовъзпалителни съединения, намиращи се в канабиса, могат да облекчат симптомите на астма, като изчистят назалния тракт. Канабиноидите също засилват имунната реакция на организма към патогени.

Оман

Оманът съдържа две активни растителни съединения, които проявяват противовъзпалителни и антибактериални свойства. Инулинът, полизахарид, който може да се намери и в лука, пшеницата и аспержите, може да успокои раздразнените бронхиални тръби. Междувременно фитохимикалът, известен като алантолактон, може да намали възпалението и да инхибира растежа на бактериите.

Чапарал 

Това е ярко цъфтящо растение, което обикновено се използва за облекчаване на задръстванията и хроничната кашлица. Като мощен антиоксидант, Чапарал също може да освободи белите дробове и носния тракт от токсини и патогени. Той също така насърчава бързото заздравяване на повредени бронхиални тръби и въздушни сакове.

Ако не се лекуват, хроничните дихателни състояния могат да причинят значително, необратимо увреждане на белите дробове. С течение на времето лошото дихателно здраве може да направи тялото податливо на множество животозастрашаващи заболявания като ХОББ. За щастие, адекватният прием на лечебни билки може значително да засили и възстанови дихателната функция.

Автор: Divina Ramirez

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *