(NaturalNews)

Приемът на витамин D, докато човек е все още млад, може да повлияе много добре на тялото в дългосрочен план. Резултати от изследване, проведено от Университета на Цюрих са потвърдили, че достатъчно количество витамин D, приеман последователно, е необходим, за да се поддържа здравето на костите.

Много хора вярват, че поддържането на здравословни хранителни навици е достатъчно, но храните, които естествено съдържат значителни нива на витамин D, са само няколко. Според д-р Heike A. Bischoff-Ferrari, факултет на Университета на Цюрих, за да получавате достатъчни нива на витамин D чрез диета, ще трябва да се консумират две порции мазна риба, като сьомга или скумрия всеки ден. Също така е необходимо достатъчно излагане на слънце, както и приемане на добавки, които спомагат за максималната абсорбация на получения от слънчевите лъчи витамин D.

Погрешно е схващането, че може да се поддържа нормално ниво на витамин D в организма само с диета, тъй като витамин D не е самостоятелен витамин. За да изпълнява многото си функции, витамин D работи в сътрудничество с други витамини и минерали, като например магнезий, който може да бъде намерен в зелените листни зеленчуци като спанак. Тази уникална характеристика на витамин D е допринесла за справянето с много хронични заболявания.

Многото лица на витамин D

Преди няколко десетилетия здравните специалисти ни учеха, че витамин D е полезен само за поддържане на здрави кости и зъби. Най-новите постижения в областта на науката обаче сочат, че този витамин има многостранна роля в правилното функциониране на човешкото тяло и е способен да намали риска от заболявания, които до преди това не са били свързвани с него.

Въпреки неотдавнашните разкрития за потенциала на витамин D, се оказва, че не всеки оценява това откритие. Сегашният начин на живот и по-точно работата на закрито е допринесла за нарастващия брой на случаите на недостиг на витамин D в световен мащаб. Това се усложнява от факта, че не всеки е наясно, че е възможно да има дефицит на витамин D.

Имам ли дефицит на витамин D?

Най-добрият начин да се открие дали има дефицит на витамин D е кръвен тест, който измерва нивото на витамина в кръвта. Можете да поискате от вашия лекар да ви направи тест или да си купите комплект домашен тест, който да си направите сами. Въпреки това, вие със сигурност имате недостиг на витамин D, ако имате някое от следните заболявания, и трябва да се консултирате с вашия лекар за превантивни, както и лечебни опции възможно най-скоро.

1) Грип – В изследване, публикувано в списание Кеймбридж, се казва, че недостигът на витамин D предразполага децата към респираторни заболявания и обратно, той може да намали честотата на такъв вид заболявания.

2) Мускулна слабост – Според Ф. Холик Майкъл, един от водещите експерти по витамин D, мускулната слабост обикновено е причинена от недостиг на витамин D, защото, за да функционират правилно скелетните мускули е необходимо да се поддържа високо ниво на витамин D.

3) Псориазис – В едно проучване, публикувано от Великобритания PubMed Central, е открито, че синтетичните аналози на витамин D са полезни при лечение на псориазис.

4) Хронична бъбречна недостатъчност – Според Holick, пациенти с напреднали хронични бъбречни заболявания (особено такива, изискващи диализа) не са в състояние да направят активната форма на витамин D. Тези лица трябва да вземат 1,25-дихидроксивитамин D3 или един от неговите аналози за подкрепа на калциевия метаболизъм, намаляване риска от бъбречна костна болест и за регулиране  нивата на хормоните на паращитовидната жлеза.

5) Диабет – проучване, проведено във Финландия и публикувано в Lancet.com, в което на 10 366 деца през първия ден от живота им са били дадени по 2000 международни единици (IU) витамин D3. Децата са били наблюдавани в продължение на 31 години и във всички от тях риска от диабет тип 1 е бил намален с 80 процента.

6) Астма – Витамин D може да намали тежестта на астматичните пристъпи. Изследвания, проведени в Япония показат, че астматичните пристъпи при децата в училищна възраст са значително понижени при тези, приемащи ежедневно допълнение от 1200 IU витамин D на ден.

7) Пародонтоза – Страдащите от това хронично заболяване на венците, което причинява подуване и кървене на венците, трябва да помислят за повишаване нивата на витамин D, за да произвеждат дефензини и кателицидин, съединения, които съдържат микробни качества и намаляват броя на бактериите в устата.

8) Сърдечно-съдови заболявания – сърдечната недостатъчност е свързана с недостиг на витамин D. Изследване върху медицински сестри, проведено в Харвардския университет, е установило, че жените с ниски нива на витамин D (17 ng/m [42 nmol/L]) са имали 67% повишен риск от развитие на хипертония.

9) Шизофрения и депресия – Тези нарушения са свързани с недостиг на витамин D. В едно проучване, е установено, че поддържането на достатъчно витамин D сред бременните жени и по време на детството е необходимо, за да се задоволят рецепторите на витамин D в мозъка, отговорни за развитието на мозъка и психическото състояние на по-късен етап от живота.

10) Рак – Изследователи от Georgetown University Medical Center във Вашингтон са открили връзка между висок прием на витамин D и намаляване на риска от рак на гърдата. Тези находки, представени на Американската асоциация за изследване на рака, разкриват, че повишени дози от слънчевия витамин, са били свързани със 75% намаляне общия растеж на рак и 50 % намаляване на тумори, сред тези, които вече имат заболяването. Витамин D добавките са предизвикали голям интерес при контролирането, развитието и растежа на рака на гърдата и по-специално на естроген – чувствителния рак на гърдата.

Превенцията е много важна

Всички тези заболявания, свързани с недостигът на витамин D, не бива да ви плашат. Един проактивен подход към превенцията може да помогне за избягването на много хронични заболявания, свързани с недостиг на витамин D. От една страна, могат да бъдат спестени хиляди левове, а да не говорим за спокойствието на ума. Просто една хубава разходка под слънцето би била изключително полезна. Запазете чадърите за дъждовните дни.

Автор: Aurora Geib

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

5 thoughts on “10 симптома за недостиг на витамин D”
  1. Изобщо не е полезна а подвеждаща. Липсата на който и да е елемент в организма може да доведе до тези симптоми. Излагайки се на слънчева светлитна всеки ден за по десет минути сутрин и късен следобед ще ви зареди с витамин д , БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА КУПУВАТЕ КАНЦЕРОГЕННИТЕ ХИМИЧЕСКИ „аналози“.

    1. Дисбаланс и липса на витамините и минералите в организма могат да доведат до такива симптоми, да. Но това, че озлагането на слънце за по 20-на мин на ден явно не е достатъчно, доста хора са правили опити и изследвания върху себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *