(NaturalNews)

Бебетата и малките деца не ядат много храна, защото техните стомахчета, са малки. Ето защо е важно да ги храним с храни, които са пълни с хранителни вещества. Суперхраните са естествени храни, които са с високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти, притежаващи много здравословни свойства. Те са лесно смилаеми и поддържат тялото и ума здрави и работещи чудесно. Тези 10 суперхрани са от съществено значение за растящите тела на бебетата и малките деца:

1. Авокадо
Авокадото е най-добрата първа храна за вашето бебе. То има перфектна консистенция и съдържа изобилие от хранителни вещества, включително високи нива на омега-3 мастни киселини. Можете просто да разрежете едно авокадо и да храните директно вашето дете. Ако искате да получите по-гладка консистенция, добавете малко кърма или заместител и го намачкайте.

2. Боб
Бобовите култури са супер питателни. Те са с много високо съдържание на антиоксиданти, съдържащи 10 пъти по-високо количество антиоксиданти от портокалите. Те са с високо съдържание на фибри, което не позволява на вашето бебе да има запек. С високо съдържание на желязо, белтъчини и витамин B. Те трябва да бъдат накиснати за една нощ преди да се готвят, за да се намали времето за готвене.

3. Боровинки
Боровинките са супер питателни. Те са с по-високи нива на антиоксиданти от всички други пресни плодове и са много полезни за мозъка, пикочната и нервната система, както и сърцето и очите на вашето бебе. Също така, те са с високо съдържание на фибри и витамини A и C.

4. Кокос
Кокосовите орехи съдържат средно-верижни мастни киселини, които имат значителни ползи за здравето и са сходни с тези, намерени в човешкото майчино мляко. Те помагат за засилване на имунната система, подобряване на храносмилането и балансиране на кръвната захар.

5. Чиа семена
Чиа семената са с по-високи нива на антиоксиданти от боровинките и имат повече калций от пълномасленото мляко. Те са с много високо съдържание на омега-3 мастни киселини, магнезий, фибри, желязо, калий и протеин.

6. Тъмни листни зеленчуци
Тези листни зеленчуци са богати на антиоксиданти и с високо съдържание на желязо и фолиева киселина. Те са основна суперхрана, защото съдържат големи количества витамини С и К, както и калций. Витамин К и калций са страхотни за растежа на костите.

7. Яйца  от свободно отглеждани кокошки/органични
Яйцата са пълни с висококачествени хранителни вещества за вашето бебе. Те съдържат холин, B-витамин, който играе важна роля в развитието и функцията на мозъка на бебето. Яйцата са пълни с протеини и омега-3 мастни киселини, както и витамин D, фолиева киселина, антиоксиданта лутеин и много минерали като цинк, желязо и селен. Селенът е страхотен имуностимулант.

8. Овес
Овесът е добър източник на разтворими и неразтворими фибри и също така е богат на фитохимикали, витамин Е, цинк, желязо, магнезий и селен. Овесените ядки са добър източник на протеин и са чудесен начин да започнете сутринта. Използвайте обикновен овес и добавете своя собствена гарнитура, като ядки, семена или плодове.

9. Киноа
Киноа е пълноценен протеин което я прави идеална за „вегетариански бебета“, тя е с високо съдържание на лизин, важна аминокиселина за растежа и възстановяването на тъканите. Киноата съдържа добро количество фибри и е богата на хранителни вещества, като например манган, магнезий и има много високо съдържание на желязо. Киноа е зърно без глутен и е алтернатива на пълнозърнест ориз в много рецепти за бебешка храна.

10. Сладки картофи
Сладките картофи са сред най-хранителните зеленчуци на разположение. Те са богати на фито-нутриенти и с високо съдържание на витамини А и С. Те имат естествен сладък вкус и кремообразна текстура, което ги прави привлекателни за бебета и малки деца.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Alex Du Toit, Earthie Mama

By admin

One thought on “10 суперхрани за бебета и малки деца”
  1. Всичко звучи прекрасно, но да ми обясните какво значи „вегетариански бебета“?!?!?😡

Напиши коментар

Добави обява

×
×