Смята се, че около 1,5 милиарда кг банани се изяждат от американците всяка година, това са 300 банана всяка секунда. 12% от теглото на банана е обелката му. Бананите растат предимно в рамките на 30 градуса от Екватора. Банановите обелки съдържат калий, антиоксиданта лутеин и много от другите мощни ензими и хранителни вещества, които придават на кожата ви младежки блясък и красота, прогонват брадавици, както и облекчават от ухапвания.

11 необичайни начини за използване на обелки от банан у дома

Нахранете стайните растения

Накиснете бананови кори във вода и комбинирайте тази вода от корите с пет части от чиста вода за подхранване на стайни растения.

Ядене на кората

Тя е източник на хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, които може да получите чрез варене на корите за 10 минути и да смесите с други плодове за по-добър вкус.

Контрол на листни въшки

Банановите кори са най-доброто за контрол на листни въшка. Нарежете на малки парченца банановите кори и да ги заровете около засегнатите растения и ще забележите въшките да изчезват до 1-2 дни.

Почистват вода

Много проучвания показват, че бананови обелки абсорбират токсините от замърсени води като река, особено тези с тежки метали.

Помощ при ухапване и ужулване

Банановите обелки могат да помогнат за облекчаване на ухапвания от насекоми и ожулвания от растения. Оставете обелка от банан на засегнатото място в продължение на няколко минути.

Лек за суха кожа

Ако имате суха кожа, опитайте триене с вътрешната страна на обелка от банан на засегнатите райони по два пъти на ден и ще видите сухата, лющеща се кожа да става мека и гладка.

Избелване на зъби

Банановите обелки са пълни с калий, който може да ви помогне да избелите зъбите си. Вземете банан, който изглежда узрял, защото нивата на калий са оптимални. Обелете, след това разтривайте зъбите си с вътрешността на обелката, докато те не са напълно покрити в бананова паста. Пастата се оставя за около 10 минути. След това измийте зъбите си с паста за зъби, за да се отстрани банана.

Лъскане на обувки

Банановите кори са невероятна алтернатива на боя за обувки. Просто разтривайте обувката си с вътрешната страна на кората, след което избършете обувките с мека кърпа. Калият в корите се съдържа също е в препаратите за лъскане на обувки, банановото масло накисва кожата и държи обувките в добро състояние.

Премахване на брадавици

Поставете бананова кора с вътрешната част плътно на брадавицата и я закрепете с нещо. Оставете така за една нощ. За 7 дни брадавицата ще падне!

Полира сребро

Обелка от банан може да ви помогне да си върнете блясъка на леко потъмняло сребро. Всичко, което трябва да направите е да смесите няколко бананови обелки с малко вода. Разтрийте сместа върху сребърни прибори, а след това ги измийте и подсушете с чиста кърпа.

Помощ при акне

Намажете лицето си с вътрешността на обелка от банан и оставете за 10 минути, това ще подпомогне лечението на акне. Не го измивайте, спете така през нощта. На сутринта го изплакнете.

Автор: Pulford

Източник: http://blogs.naturalnews.com/11-unusual-ways-re-use-banana-peels/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *