(NaturalNews)

Ракът на дебелото черво е един от най-честите убийци в съвременния свят днес. Проучване от 2010 изчислява, че процентът на пет-годишната преживяемост на колоректални (дебело черво и ректални) раково болни в Европа е по-малко от 60 процента, докато една трета от страдащите от рак на дебелото черво в развития свят умират от болестта. Тези статистики са много злощастни, като вземем предвид, че ракът на дебелото черво е всъщност един от най-предотвратимите видове ракови заболявания. Ето какво можете да правите всеки ден, за да намалите риска.

Фибри

Консумирайте много фибри. Фибрите придвижват канцерогенните вещества в дебелото черво по-бързо, като по този начин намаляват техния потенциал да причинят вреда. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения са най-добрите източници на фибри.

Ако нямате поне едно значително изхождане всеки ден, най-вероятно трябва да консумирате повече фибри.

Вода

Пийте много вода. Водата е необходима за много функции в организма, включително прочистване на канцерогенни съединения. Липсата на вода е и основна причина за запек.

Ако урината е тъмна на цвят, със силна миризма или ако не се уринира най-малко веднъж на всеки два до три часа, вероятно имате нужда от повече вода.

Естествени цели храни

Консумирайте повече естествени цели храни, вместо преработени храни, които се предлагат в опаковки, кутии, бутилки и консерви. Обикновено целите храни съдържат много повишаващи здравето и подхранващи тялото вещества в естественото си, лесно-смилаемо състояние, докато преработените храни обикновено идват с десетки химически консерванти и добавки, които вредят на здравето и повишават риска от рак.

Яденето на биологични продукти ще бъде допълнителен бонус, поради увеличеното количество на хранителните вещества, които получава тялото ви, докато в същото време намалявате дозите на вредни химически пестициди, с които се бомбардират конвенциалните храни.

Цветни зеленчуци

Много колоритни зеленчуци съдържат широк набор от фитонутриенти и антиоксиданти, които предлагат свойства за превенция и борба с рака. Включвайте различни цветни зеленчуци в диетата си, от обичайните зелени до лилави зеленчуци към червените и оранжеви, като моркови и домати. Казва се, че колоритната диета подпомага здравето.

Билкови подправки

Използвайте билкови подправки вместо изкуствени ароматизатори за овкусяване на храната си. Отново, първите съдържат много съединения за борба с рака, докато в действителност вторите могат да бъдат канцерогенни.

Избягвайте захар

Спрете преработените захари. Те подтискат имунната ви система и объркват нивата на кръвната захар. Това е важно, тъй като подтискането на имунната система допринася за различни видове рак и още много други заболявания.

Намалете червеното месо

Яжте червено месо в умерени количества, тъй като то е свързано с повишен риск от рак на дебелото черво.

Намалете алкохола

Изследвания също така свързват консумацията на алкохол с рак на дебелото черво. Следователно би било разумно да се пие алкохол в умерени количества. Някои експерти препоръчват да стоим напълно настрана.

Упражняване

Много изследвания са показали, че умерени упражнения понижават риска от рак и дори подобряват преживяемостта на болните от рак. От друга страна, заседналият начин на живот и седенето за дълги часове всеки ден повишава риска от рак.

Управление на стреса

Стресът е голям фактор в потискането на имунната система и развитието на рак, и подходящите стратегии за управление на стреса са неразделна част от всеки здравословен начин на живот. Емоционални стресори като гняв, ревност, мъка и нещастие също са замесени и трябва да се третират.

Природа

Прекарването на време близо до зеленина има дълбоко въздействие върху здравето ни, като включително понижава кръвното налягане и засилва имунната функция. Така, че се свързвайте редовно с природата.

Заключение

Най-общо казано, една силна имунна система е в по-добро състояние да държи рака на страна. В същото време, чистото дебело черво е здраво, а здравото дебело черво не се поддава лесно на рак. Научете повече за това какво да ядете, за да запазите дебелото си черво чисто.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×