Придобиването на навици за здравословно хранене не е толкова трудно, колкото хората си го представят. Такива навици са от полза и за физическото тяло, и за емоционалното състояние. Диетата ви помага да поддържате здравословно тегло и намален риск от хронични заболявания. Дори ако имате здравословно тегло, вашата небрежност по отношение на здравословна диета ще доведе до здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, а също и различни видове рак. Също така ще доведе и до психични проблеми, като например болест на Алцхаймер и риск от самоубийство при млади хора.

Но ако се съсредоточите върху яденето на здравословна храна ще храните тялото си с хранителните вещества, от които то се нуждае, за да остане силно, здраво и активно.

Здравословното хранене не означава, че трябва да премахнете храната, която ядете в момента напълно. Започнете с малки промени в хранителните навици и постепенно добавяйте здравословни храни.

 • Подготвяйте своя собствена храна. Това ви помага да знаете какво се случва вътре в тялото ви. Дали това, което приемате е здравословно или не.
 • Когато ядете, бъдете внимателни с порциите. Ако ядете средно по 2 порции, сведете до една и половина. Това ще даде време на тялото да се приспособи към по-малки количества.
 • Ограничаване на торти, шоколади и леки закуски. Заменете тези леки закуски с по-здравословни такива като чушки, фъстъчено масло и плодове.
 • Намалете приема на захар. Сменете подсладените напитки с вода или сок от лимон.
 • Увеличете приема на зеленчуци. Зеленчуците имат такива хранителни вещества, които ще поддържат и двете – тялото и здравето. Препоръчително е да се ядат четири чаши зеленчуци дневно.
 • Диета богата на плодове помага на тялото ви да се предпази от болести като рак. Препоръчва се 2 чаши плодове да се ядат всеки ден.
 • Набавете достатъчно калций в диетата си, защото той помага за изграждане на вашите зъби, кости и регулира ритъма на сърцето. Млечни продукти като сирене, прясно мляко и кисело мляко са богати на калций.
 • Замяна с наситени мазнини, които могат да бъдат намерени в рибата, растително масло и ядки. Наблегнете на прием на постно месо, без кожа, от домашни птици.
 • Пийте много вода всеки ден. Дехидратацията кара тялото ви да се уморява лесно, както и предизвиква главоболие. Водата е от съществено значение, тъй като помага за изчистване на токсините и отпадните продукти от тялото.
 • Избягвайте сол, тъй като причинява високо кръвно налягане, загуба на паметта и бъбречни заболявания. За подобряване на вкуса на храната си използвайте черен пипер, къри на прах или чесън.
 • Важно е да се има предвид, че редовната физическа активност също помага да се поддържа тялото.
 • Избягвайте пушенето и пиенето. Ако сте пристрастен, опитайте се да ограничите консумацията на алкохол. Пийте не повече от едно питие на ден.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Наличието на добре балансирана, питателна храна, въздържане от тютюнопушене и ангажиране във физически дейности е вашият ключ към по-добро здраве. Здравословните хранителни навици помагат на тялото да се предотвратят всякакви заболявания, спомага за отлично телесно тегло и ежедневно функциониране на организма.

 

Автор: Tasha karen

Източник: http://blogs.naturalnews.com/12-awesome-tips-everyone-know-healthy-eating-habits/

Напиши коментар

Добави обява

×
×