2 прости трика за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

Днес, повече от 65% от пробите на продуктите за остатъчни вещества от пестициди, анализирани от Министерството на земеделието на САЩ, всъщност са положителни. Това означава, че освен ако не купувате само сертифицирани органични плодове и зеленчуци, вие вероятно ежедневно погълтате редица химикали.

За да информира обществеността за тези опасности, а и да ги образова, Работната група по околна среда (EWG) публикува годишен доклад за най-мръсните и най-чисти плодове и зеленчуци. Лошият им списък се нарича “Мръсната дузина”, а това са 12-те продукта, които трябва да се уверите, че купувате органични.

Дванадесетте продукта в актуалния списък на EWG са:

1.Ябълки
2.Ягоди
3.Грозде
4.Целина
5.Праскови
6.Спанак
7.Чушки
8.Нектарини
9.Краставици
10.Чери домати
11.Грах
12.Картофи

И плодовете и зеленчуците с най-малко пестициди са:

1.Авокадо
2.Царевица
3.Ананас
4.Зеле
5.Лук
6.Аспержи
7.Манго
8.Папая
9.Киви
10.Патладжан
11.Грепфрут
12.Пъпеш
13.Цветно зеле
14.Сладки картофи

Без значение какви плодове и зеленчуци купувате, трябва да сте сигурни, че ги почиствате старателно преди хранене.

Начини да правите плодовете и зеленчуците безопасни за ядене

Има няколко лесни начина да почистите вашите продукти и да ги направите по-безопасни за ядене. И двата метода са евтини. Не е нужно да купувате скъпи препарати, които може би сте виждали в магазина.

Бял оцет

Първият вариант е да се използва бял оцет. Можете да закупите дестилиран бял оцет в магазините за хранителни стоки. Просто направете смес от вода и бял оцет и след това накиснете продуктите в нея. Сместа трябва да бъде 90% вода и 10% бял оцет. Накиснете вашите плодове и зеленчуци за около 15 минути и след това изплакнете.

Ще забележите, че в купата с водата има много останала мръсотия и остатъци. Това е добре за почти всички плодове с изключение на малини, къпини и ягоди, които могат да поемат от оцета и ще имат по-неприятен вкус, така че да не се използва този метод за тях. Вместо това, можете да използвате лимонов сок.

Солена вода

Вторият вариант е също толкова прост: солена вода. Смесват се 98% вода и 2% сол. Потапят се продуктите отново за около 15 минути. Това изплакване ще премахне повечето от остатъците пестициди от повърхността на плодовете и зеленчуците.

Винаги измивайте продукцията, дори ако тя е органична. Измиването обикновено ще премахне около 80% от пестицидите от храната.

 

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/2-simple-tricks-remove-pesticides-fruits-vegetables/3 Коментара на 2 прости трика за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

  1. Neli Todorova каза:

    аз го правя със сода бикарбонат !

  2. Zuli Vasvieva каза:

    Благодаря за полезната информация.

  3. Georgi Georgiev каза:

    Сода плюс захар се слага във вода за изкисване на месото…..

Вашият коментар