Днес повече от 65% от производствените проби, анализирани от Американското министерство на земеделието, всъщност тестват положително остатъците от пестициди. Това означава, че ако не купите само сертифицирани биологични плодове и зеленчуци, вероятно ще консумирате редица химикали дневно.

За да информирате обществеността за тези опасности и да ги образовате как да останете здрави, Работната група по околна среда (EWG) публикува годишен доклад за най-мръсните и най-чистите плодове и зеленчуци, които можете да купите. Най-лошият им списък се нарича „Dirty Dozen“ /мръсните 12/ и това са 12-те продукта, които трябва да сте сигурни, че ще купувате органични.

Дванадесетте „нарушители“ в настоящия списък на DWD на EWG са:

1.Ябълки
2.Ягоди
3.Грозде
4.Целина
5.Праскови
6.Спанак
7.Сладки пиперки
8.Нектарини
9.Краставици
10.Чери домати
11.Грах
12.Картофи

И плодовете и зеленчуците с най-малко пестициди са:

1.Авокадо
2.Царевица
3.Ананас
4.Зеле
5.Сладък грах
6.Лук
7.Аспержи
8.Манго
9.Папая
10.Киви
11.Патладжан
12.Грейпфрут
13.Канталуп
14.Цветно зеле
15.Сладки картофи

Независимо от това, обаче, каквито и да са плодовете и зеленчуците, които купувате, не забравяйте да ги почистите добре преди да ядете.

Начини да направите плодовете и зеленчуците безопасни за хранене

Има някои лесни начини да почистите продукцията си и да я направите по-безопасна за ядене. И двата метода са евтини. Не е нужно да купувате скъпи „миещи“ препарати, както може би сте виждали в магазина. Можете да почистите зеленчуците и плодовете си с прости неща, които вероятно вече са в кухнята ви.

Бял оцет

Първият вариант е да използвате бял оцет. Можете да купите дестилиран бял оцет. Просто създайте смес от вода и бял оцет, след което накиснете продуктите си в него. Сместа да бъде 90% вода и 10% бял оцет. Потопете плодовете и зеленчуците си за около 15 минути, след което изплакнете.

Ще забележите, че в купата с вода има много мръсотия и остатъци. Това е добре за почти всички плодове, но тъй като горските плодовете имат по-порьозна кожа, те могат да поемат вкуса на оцета, затова не използвайте този метод за тях. Можете да използвате лимонов сок вместо оцет.

Солена вода

Вторият вариант е също толкова прост: солена вода. Комбинирайте 98% вода и 2% сол. Потопете отново за около 15 минути. Това изплакване ще премахне по-голямата част от контактния пестициден остатък от повърхността на вашите плодове и зеленчуци.

Винаги внимавайте, когато измивате продуктите си, дори и да са органични. Измиването обикновено премахва около 80% от пестицидите във вашата храна.

Измийте внимателно в студена вода, за да защитите здравето на вашето семейство.

 

 

Автор: Liu Jiao

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×