3 чести начини, поради които се унищожават хранителните вещества в храната ви

(NaturalNews)

Едно от най-големите опасения с храните днес е токсичността  и липсата на хранителни вещества. Това започва със семената, след това почвата, в която се засаждат, последвано от третирането по време на фазата на растеж. Но ако това не е достатъчно, храната се влошава още повече между жътвата до достигането в чинията. Това са трите най-известни начини.

Обработване

Безспорно, най-често ядените от категорията на най-преработените храни са зърната. Често те се подлагат на процес, който ги оставя с малка част от хранителната стойност, отколкото когато са били първоначално събрани, за да се произвеждат много видове брашнени продукти.

При започване на този процес, силно питателните, способни да дават кълнове трици и обвивка, които съдържат фибрите, се отстраняват, оставяйки само светложълт ендосперм, който е почти само нишесте с много малко хранителна стойност и висок гликемичен индекс.

След това, за да се заобиколи процеса на стареене и да се добави срок на годност, както и да се поддържа чист бял цвят, ендосперма се натрошава и се обработва с хлориди, за да се направи непременно бял. Страничен продукт на този процес е алоксан, който се използва за предизвикване на диабет в лабораторни животни за медицински изследвания.

Това, което остава, е храна, която е с малък остатък от първоначалната си стойност на хранителни вещества.

Нагряване

Друг начин, по който се унищожават хранителните вещества в храната, е чрез загряване. Различни фитонутриенти, ензими, пробиотици и витамини не успяват да оцелеят процеса на нагряване, което изчерпва храната от тези, насърчаващи живота, хранителни вещества.

Един процес на нагряване, който се провежда преди храната да стигне до магазина е пастьоризация. Това обикновено се прави с млечните продукти, за да се отстранят всички лоши бактерии, които могат да присъстват по време на процеса на събиране. За съжаление пастьоризацията отстранява всички деликатни и полезни хранителни вещества като ензими и добри бактерии, които са от решаващо значение за правилното храносмилане и здравето.

Друга, много често срещана практика е готвенето на храните в пещи и котлони при високи температури за дълги периоди от време, което води до унищожаване на различни хранителни вещества.

И накрая, микровълновата обработка е най-лошият начин да се готви храна, защото тя възбужда водните молекули в това което се готви, причинявайки формиране на топлина отвътре навън. Това води до облъчване на храната клетка по клетка, причинявайки почти цялостно молекулно разлагане на витамини и фитонутриенти, което насърчава болести.

Това оставя микровълновата храна почти напълно мъртва, оставяйки нищо друго освен празни калории, фибри и минерали. Почти всеки витамин и съдържание на фитонутриенти е било унищожено.

Облъчване

Този процес излага храната на радиоактивни материали, като цезий-137 и кобалт-60, за да се убият насекоми, бактерии, плесени и гъбички, предотвратяване на покълване и удължаване срока на годност.

За съжаление, храните, които са облъчени, губят голяма част от тяхната хранителна стойност. Облъчването може да унищожи между 5 и 80 процента от витамините и хранителните вещества намерени в различни храни, включително жизненоважните витамини А, В комплекс, С, Е и К. Като пример, облъчените яйца губят 80 процента от витамин А, а портокаловият сок губи 48 процента от бета-каротина.

Въпреки че процесът на облъчване и загряване често се извършват от правителствени организации, за да се намали броя на пренасяни с храната заболявания, това косвено създава политика, която увеличава броя на хората, убити от инфекции и хронични заболявания, дължащо се на разрушаването на пробиотици, ензими и други хранителни вещества, които помагат на организма да устоява и да унищожава инфекции в организма.

Изводът е, че колкото по-цяла, сурова и свежа е консумираната храна, толкова по-здрави ще са имунната и детоксикираща системи, които унищожават вредните патогени.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek HenryВашият коментар