4 причини да отстраните млякото от диетата си

(NaturalNews)

Има много митове, в които сме подведени да вярваме, особено когато става въпрос за храната. Един от най-спорните е, че имаме нужда от мляко и млечни продукти, за да бъдем здрави и да имаме здрави кости.

Мляко, сирене и масло се рекламират, че имат ползи за здравето, въпреки че се увеличават доказателствата, които предполагат, че може да ни причиняват повече вреда, отколкото полза.

Ето четири причини, поради които може да искате да премахнете млякото от менюто си.

1. Киселинност

За дълготрайно здраве и защита от болести, ние трябва да поддържаме леко алкален рН баланс в организма, между 7.3 и 7.45.

Млечните храни обикновено са киселинни, с рН в интервала между 4 и 6.85. Тази киселинност може да постави тялото във възпалително състояние, като повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

За неутрализиране на киселинността алкални минерали, като фосфор, магнезий и калций се извличат от скелетната система. Така че, въпреки че млякото и млечните продукти съдържат калций и се казва, че изграждат здрави кости, в дългосрочен план това може да причинява остеопороза чрез загубата на тези алкални минерали.

2. Болести

Млечните продукти са с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини, които са  свързани със сърдечно заболяване, диабет и затлъстяване. Така наречените обезмаслени млечни продукти не са с толкова ниско съдържание на мазнини, тъй като 2% мляко действително получава 35% от своите калории от мазнини. Цифрата, показана на картонените опаковки, се изчислява по тегло, не по процентното съдържание на калории.

Проучванията показват, че млечните продукти водят до повишен риск от рак, особено на яйчниците и простатата. Те съдържат инсулино-подобен растежен фактор (IGF-1), който е бил свързан с рак и ранна смъртност.

3. Токсини

Млечните продукти естествено съдържат хормони, произведени в тялото на кравата, наред със синтетични хормони, използвани за увеличаване на производството на мляко, което може да повлияе на функцията естествения човешки хормон. Често се използват антибиотици за лечение на кравите от възпаление и заболявания като мастит, следи от които понякога могат да бъдат намерени в млечните проби. Замърсители, като пестициди, полихлорирани бифенили (ПХБ) и диоксини също са били откривани.

Млечните продукти може да съдържат йод, който сам по себе си не е токсичен и е необходим за организма в малки количества. Въпреки това, той се среща главно в млякото и млечните продукти, поради замърсяване от почистващи продукти.

4. Ние не сме бебета на крави

Интересното е, че няма други видове, които пият мляко след ранна детска възраст или мляко от други видове. Кравето мляко е предназначено за консумация от телета, за да им помогне да растат бързо. То има много различни характеристики от човешката кърма.

Промишлените телета обикновено се използват за телешко или се угояват за говеждо месо, а майката се отглежда в тесен угоителен комплекс и млякото й се извлича от машини. Генетични манипулации и употреба на лекарства могат да позволят на кравите да произвеждат до четири пъти повече мляко, отколкото биха давали по естествен път, като се поставя излишен стрес за животното.

Какво можем да приемаме вместо това?

Полезните хранителни вещества, открити в млякото и млечните продукти са лесно достъпни от растителни храни – плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена. Някои зеленолистнилистни зеленчуци всъщност съдържат повече калций на калории, отколкото който и да е млечен продукт, зеле като бок чой съдържа повече от 1000 мг на 100 калории, в сравнение с около 200 мг за 100 калории в млякото. Като цяло, растителните храни са алкално формиращи и са богати на фитонутриенти и антиоксиданти, които ни предпазват от заболявания.

Има също и много заместители на млякото и млечните продукти. Вместо краве мляко, опитайте конопено, овесено, бадемово или кокосово мляко. Заместете традиционното сирене с кашу или бадемово сирене. Дори някои соеви сирена са добре, при условие че не са ГМО и са без трансмазнини. Има също и кисели млека, направени от соя или кокосово мляко.

С осъзнаването на хората и поемането на отговорността за тяхното здраве, тези видове продукти стават все по-достъпни. Това наистина е случай на гласуване с вашите пари. Можете да повлияете на хранителната промишленост в положителна посока, чрез изборите, които правите.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Luke Jones4 Коментара на 4 причини да отстраните млякото от диетата си

  1. Danev каза:

    соята не става за храна останалото е вярно

  2. Peter каза:

    Млякото от крави не е единственият млечен продукт. Козето е коренно различно от кравето и може да бъде много добра храна за човека.

Вашият коментар