(NaturalNews)

Доста вероятно е храносмилателните проблеми да са най-голямата причина за много от болестите, от които страдат хората днес. Преработени храни, химикали, ГМО, лекарства с рецепти и стрес, често започват проблемите, но дори след като тези неща са отстранени, изглежда, че много хора все още страдат от неправилно храносмилане. 

Оказва се, че има четири основни причини, поради които храносмилането не работи правилно и има много неща, които можете да направите за това.

Недостатъчно дъвчене

Храносмилането започва веднага, след като храната стигне до устата. С дъвченето вие механично разграждате вашата храна и от слюнчената и паротидната жлеза се секретират алкални ензими, които започват да разграждат храната (като нишестета) химически.

Повечето хора дъвчат храната си между седем и четиринадесет пъти, докато Университетът Уестчестър на Пенсилвания предлага дъвченето на храната до 30-50 пъти, за да се смеси правилно храната със слюнка за оптимално храносмилане.

В резултат на лоши навици на дъвчене храната не се разгражда правилно в първия етап на храносмилането, което прави правилното извършване на втория етап по-трудно.

Ниска стомашна киселина

Веднъж след поглъщане храната бързо преминава през хранопровода и достига  стомаха, където се съхранява, втечнява и обработва от киселинните стомашни сокове. Стомахът отделя ензими (пепсиногени) и солна киселина за намаляване на протеините на средни фрагменти, наречени полипептиди.

За нещастие, ниската стомашна киселина може да причини много болка като киселинен рефлукс и много други храносмилателни оплаквания. Продължителни периоди от нисък хроничен стрес, преработени храни, неправилно комбиниране на храни, недостатъци на витамини и минерали, употреба на лекарства против киселини, Кандида и пиене на студена вода с яденето, могат да създадат ниска стомашна киселина.

За да увеличите стомашната киселина опитайте пиенето на две лъжици ябълков оцет малко преди хранене и елиминирайте всички виновници, които я понижават.

Нарушена функция на панкреаса

След като стомахът разгради храната, тя преминава в тънките черва, където се среща с интензивно отделяне на храносмилателни ензими от панкреаса. Тези ензими неутрализират киселините и разграждат мазнини, въглехидрати и протеини.

Рафинирани и захарни храни, прекомерни токсини, пастьоризация, готвене и прекомерни количества алкохол ще претоварят панкреаса и той няма да функционира правилно. За да увеличите нивата си на ензими, изберайте сурови, пресни продукти и ферментирали храни като кисело зеле.

Неправилно функциониращ черен дроб

Друг съществен компонент на храносмилането е жлъчката, която се произвежда от клетките на черния дроб. Тя изпълнява две важни функции.

Първо, жлъчката помага за премахване на претоварващи разпадни продукти от кръвта, преди да се предадат в бъбреците. Второ, жлъчката неутрализира стомашната киселина и помага за облекчаване  усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини. Ако черният дроб е претоварен с токсини или съхранявана твърде много глюкоза, каналите на жлъчния мехур стават стеснесени, което намалява жлъчния поток и нарушава храносмилането.

Претоварен и подут черен дроб намалява притока на кръв от коремната и тазовата област, като това може да доведе до събиране на кръв, която може да се разлага и да причинява всякакви проблеми като хемороиди, възпаление на червата и други. Веднъж, след като черният дроб не може да разрежда токсините, за да запази кръвта чиста, храносмилателната система става изтощена.

За да увеличите чернодробната функция, избягвайте преработени храни, алкохол и химикали във всякакви форми, доколкото е възможно. Помислете за лечебни храни и билки за черен дроб, като цвекло, кръстоцветни зеленчуци, чесън, куркума, авокадо, кисело зеле, кефир, бял трън, листа от артишок, листа от глухарче и рейши.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *