5 изненадващи ползи за здравето от кафето

Днес ще разберете повече за това, какво сутрешното ви кафе може да направи за вас. За много от нас кафето се е превърнало във важна част от нашето ежедневие – независимо дали това е първото кафе сутрин или следобедното. Въпреки това, кафето е много повече от просто една “инжекция” кофеин.

Тук са 5 интересни, а в някои случаи, изненадващи здравни ползи от пиенето на кафе, които няма да оставят горчив вкус в устата ви!

Изгаряне на калории

Кафето е свързано с повишено изгаряне на калории по време и след тренировка. Според проучване на спортисти, които консумират еквивалента на 350 мл кафе преди тренировка, имат средно увеличение с 15% в калориите, изгорени по време на и до 3 часа след физически упражнения. Не само това, но тези, които пият 1-2 чаши на ден, може да имат засилване на метаболизма, независимо дали се упражняват или не.

Подобрена функция на мозъка

Пиенето на кафе кара мозъка да произвежда редица химикали, повишаващи функцията на мозъка, както и предотвратява производството на други, като аденозин. Това позволява на мозъка да произвежда други невротрансмитери, като допамин и норепинефрин, които са свързани с повишена мозъчна функция и подобрени реакционни времена. Има и доказателства, които предполагат, че кафето дори може да подобри вашата дългосрочна памет!

Нисък риск от рак

Друго изненадващо предимство на кафето е връзката му с намален риск от някои видове рак, по-специално на черния дроб и рак на дебелото черво. Проучванията показват, че хората, които редовно пият кафе, имат намален риск от рак, с над 40% за рак на черния дроб и до намаляване с 60% за рак на простатата.

Хранителни вещества и антиоксиданти

Удивително, но кафето може да ви дава повече от препоръчителната дневна доза (RDA) на хранителни вещества и антиоксиданти, отколкото някои от плодовете и зеленчуците, които ядете. Само една чаша кафе съдържа 11% от вашата RDA за рибофлавин, 3% от вашия RDA на калий и 2% от вашия RDA за магнезий и ниацин.

По-малък риск от депресия

Кафето също е свързано с ниски нива на депресия, особено при жените. Тази връзка се свежда до факта, че кафето увеличава производството на мозъчни химикали, такива като допамин и серотонин. Научните изследвания показват, че хората, които пият 2-4 чаши кафе на ден имат по-малък риск.

С всички тези ползи за здравето, можете да се чувствате по-добре, когато се отдавате на кафето си. Независимо дали пиете кафе, за да се запазите фокусирани и съсредоточени или просто за да се насладите на вкуса, вече знаете за някои допълнителни ползи.

 

Автор: Tori Atkinson

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-surprising-health-benefits-coffee/Вашият коментар