5 колоритни храни, които помагат за намаляване на рак

(NaturalNews)

Все по-голям брой проучвания показват връзките между здравословните хранителни навици и предотвратяване на някои форми на рак. Нещо повече, научни изследвания са установили, че колоритните пресни храни, които са склонни да са с високо съдържание на имуностимулиращи фитохимикали, са особено добри в това. По-долу са изброени различни диетични промени, които можете да направите, за да се уверите, че тези фитохимикали са част от дневния ви хранителен прием.

Червени храни

Вероятно най-известните от червените храни са доматите. Те са свързани с понижен риск от рак на яйчниците. В проучване на около 15000 жени е било установено, че яденето  само на половин чаша домати, най-малко четири пъти седмично, може да намали рисковете за развитие на тумори на яйчниците с цели 50%. В друго проучване, консумацията на домати е била свързана с това, че се бори също и с рак на панкреаса. Смята се, че това се дължи на ликопена, който се намира също в червени чушки и червени плодове.

Оранжеви храни

Фитохимикалите, които придават оранжевия цвят на зеленчуци като тиква и моркови, са доказали, че са ефективни при лечение на злокачествени образувания в храносмилателния тракт. Кафеената киселина, намерена в големи количества в ямс, е доказана, че забавя развитието на злокачествени клетки в гърдата. Оранжеви плодове и зеленчуци трябва да се консумират около три пъти в седмицата.

Жълти храни

Цитрусови плодове, като грейпфрут, лимони, мандарини и папая, са отлични начини да се предпазите от образуването на тумори чрез диетата. Това е така, защото тези храни са с високо съдържание на витамин С, който е доказан, че е изключително ефективен в борбата с храносмилателни ракове, като например тези на устата, гърлото и дебелото черво. Освен витамин C, те също са с високо съдържание на фито-съставки, които забавят развитието на тумори и насърчават цялостно изцеление чрез детоксикация.

Зелени храни

Изследвания, свързат консумацията на кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, къдраво зеле (кейл), бок чой и ендивия, с по-нисък риск от няколко ракови заболявания, включително и тези на яйчниците, стомаха и дебелото черво. Учените считат, че това вероятно се дължи на факта, че тези зелени храни са отличен източник на глюкозинолати, химикали с противоракови свойства и витамин К, който е особено ефективен в намаляването на риска от злокачествени заболявания на панкреаса. Опитайте се да ги включите в диетата най-малко веднъж на ден.

Бели храни

Докато богатите на цветове плодове и зеленчуци могат да предпазят от рак, има много бели или бледи на цвят, които също притежават тази способност. Те включват гъби, както и членове на семейството алиум, като чесън и лук. И гъбите и алиумите са били свързани с намалени прояви на рак на храносмилателната система. Семейство Лук (Allium) е с високо съдържание на химикал, наречен алицин, който е мощен антиоксидант. Луковете също съдържат фитохимикали, свързани с намаляване на риска от рак на дебелото черво. Гъбите са добър източник на витамин D, който може да намали развитието на злокачествени образувания в яйчниците. Ако е възможно, добавете ги към диетата два пъти на ден, за максимален ефект.

Тези колоритни плодове и зеленчуци, ще добавят не само ползи и вкус към храната ви, но също така ще помогнат за намаляване на риска от развитие на тумори или ще помогнат за борбата с тях. Тези храни  също така лесно се включват в едно меню, в супи, салати, гювечи или десерти на плодова основа.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep GodiyalВашият коментар