Клековете са популярно упражнение за крака, което е включено в почти всяка фитнес програма, а за това има доста добри причини. Клек е често срещано упражнение за крака и с течение на времето много варианти са били измислени като клек скок, пистолет клек, сумо клек, сплит клек и много други.

Ето пет причини, поради които трябва да започнете да клякате

Сила
Първата и най-важна причина за извършване на клекове е да се увеличи мускулната сила в краката. Извършване на редовни клекове ви позволява да бягате по-бързо и да скачате по-високо. Почти всеки спорт или дейност, която се изпълнява, ще се възползва от увеличената сила в краката.

Гъвкавост
Клекът не  само ще увеличи силата ви, но той също така ще подобри гъвкавостта ви. Чрез извършване на подходящ и дълбок клек, ще се подобри гъвкавостта на бедрата и глезенните стави.

Стабилност в поясната област
Клек е основно упражнение за крака, въпреки че той също изисква от вас да запазите равновесие и да подобрите стабилността на поясната област и укрепите основните мускули. Особено, когато опитвате клек на един крак, или когато държите тежести или гири, докато правите клекове, вие правите една добра тренировка за цялото тяло.

Повишени нива на тестостерон
Силови упражнения, като клекове, карат цялото тяло да работи. Повишената физическа активност ще доведе до по-високи нива на тестостерон. Тестостеронът играе ключова роля в създаването на мускулна маса и здрави кости. Освен това, ниски нива на тестостерон са свързани с различни сърдечно-съдови рискове съгласно Harvard Medical School.

Добро кардио
Опитвали ли сте клякане с подскоци? Ще забележите, че сте останали без дъх и скоро и ударите на сърцето ви ще се увеличат бързо. Това е чудесно упражнение за кардио. Клякане с подскоци е форма на така наречената тренировка с висока интензивност, интервални тренировки (HIIT). Те имат редица ползи за здравето, според Американския колеж по спортна медицина.

Автор: Jim Coras

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-reasons-squat/

Напиши коментар

Добави обява

×
×