(NaturalNews)

Загубата на тегло е предизвикателство за повечето от хората. Намалянето на калориите и яденето на по-малки ястия може да доведе до повече леки похапвания. Въпреки, че лекото похапване може да е здравословен навик, най-често води до увеличаване на теглото. Ето някои често срещани грешки на лекото похапване, които водят до значително увеличаване на теглото.

Стресово (емоционално) хранене

Стресовото хранене звучи като сериозно заболяване на храненето и може да е състояние при много хора. Въпреки това, тези, които мислят, че стресовото хранене не е проблем за тях, може да похапват леко, когато са под стрес, без дори да осъзнават, че го правят. Терминът „стресово леко похапване“ звучи привидно по-малко опасен от „стресово хранене“, но това не е непременно така.

Лекото похапване на чипс, бисквити, шоколади и други закуски, изпълнени със захар, когато сме под стрес е нездравословно, поради много причини. Първо, факт е, че тези закуски са нездравословни и са пълни с въглехидрати, сол и захар. С течение на времето, тези храни втвърдяват артериите и водят до увеличение на теглото. На второ място, лекото похапване по време на периоди на стрес се формира като навик.

Леко похапване преди ястия

Лекото похапване между храненията може да помогне за отклоняване на глада. Често срещана грешка, която много хора правят е похапване до точката на ситост. Това не е здравословен начин да се похапва. Храносмилателните сокове освободени от тялото ви ще се изразходят за лекото похапване и когато дойде времето за смилане на пълното хранене, тези храносмилателни сокове ще липсват. Най-често, това води до подуване на корема, нарушено храносмилане и други проблеми с храносмилането. Ключът е да похапвате лека закуска, която е лесна за храносмилане и няма да предизвика прекалено много работа за храносмилателната система.

Заместване на ястията с леки закуски

Забързаният начин на живот е една от най-честите причини за лошите хранителни навици. Понякога яденето на шепа ядки или други леки закуски замества цяло хранене, защото просто не можем да се измъкнем от работа. Този навик може да доведе до проблеми с чревната система. Яденето на крайности, като ядене на шепа ядки за обяд и огромна вечеря след това, може да доведе до едновременно притискане и възпаление на червата. Това води до проблеми, като увеличаване на теглото, болки в корема, хроничен запек, диария, херния и други сериозни здравословни проблеми.

Видове леки закуски

Чипс, бисквити, солети, шоколади и тестени изделия са най-тясно свързани с думата „леки закуски“. Тези вкусни видове леки закуски, ще доведат до увеличаване на теглото и заболявания. Леките закуски действително могат да бъдат използвани като инструмент за отслабване. Заместването на нездравословната храна с храни като грейпфрут, орехи, бадеми и неподсладени зеленчуци може да помогне за изгаряне на мазнините. Повечето ядки осигуряват и здравословна доза от фибри и омега-3 мастни киселини, които ще ви помогнат да се поддържате здрави и във форма.

Леко похапване късно вечер

Лекото похапване късно през нощта може да бъде доста опасно за талията. Също така, яденето преди лягане е лошо за храносмилателната система и може да предизвика проблеми със съня. Тялото изразходва доста енергия за храносмилане и това го принуждава да остава будно. Това може да направи заспиването малко предизвикателство. Спането и храносмилането могат да се подобрят, като не се яде никаква храна поне един час преди лягане.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jeanette Padilla

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *