Когато повечето хора мислят за токсини, това, което им идва на ум е комини, бълващи дим, замърсяващ въздуха или може би промишлени отпадъци, които се изливат незаконно в река или езеро. Това, за което много хора не помислят, е с колко много токсини се сблъсква съвременният човек само в хода на ежедневието, токсини, които могат да направят щети на много части на тялото, включително и на мозъка.

Неприятният факт е, че токсините са навсякъде около нас, в дома и на работното място, в храната и водата, и в безброй предмети от бита. По-долу са някои от токсините, за които е известно, че имат отрицателен ефект върху мозъка.

BPA

BPA, намерен в безброй битови предмети, като например в полуготови ястия за микровълнова фурна и бебешки бутилки. BPA нарушава ендокринната система (което означава, че може да повлияе на хормони и плодовитост). Но също така е известно, че има отрицателно въздействие върху мозъка и може да навреди на паметта и способността за учене.

Фталати

Фталатите са открити в голямо разнообразие от домакински препарати и продукти за лична хигиена. Те са свързани с поведенчески проблеми като ADHD при деца, а също и с проблеми с невромускулно развитие. Някои щати в Америка, като Калифорния се опитват да ги забранят.

Живак

Хората могат да бъдат изложени на живак чрез продукти като риба (особено мазни риби, които са по-високо по хранителната верига) или дори чрез неща като стоматологични процедури. Живакът е известен невротоксин и има отрицателен ефект върху нервните клетки, които изграждат мозъка, както и останалата част от нервната система.

Олово

Както мнозина знаят, наличието на олово е било установено в много детски продукти, идващи от Китай, включително в боядисани играчки и бижута. Експозицията на олово, особено когато децата са много малки, е свързано с проблеми, като по-нисък коефициент на интелигентност и поведенчески проблеми, поради своята невротоксичност.

Бензен

Най-често срещаните начини, по които хората са изложени на това силно канцерогенно вещество е чрез излагане на автомобилни газове и цигарен дим. Избягването им е много важно, тъй като бензенът е свързан с образуването на много видове рак, включително формирането на потенциално смъртоносни мозъчни тумори.

Всички от токсините, изброени по-горе, са известни, че имат отрицателно – и понякога тежко  въздействие върху здравето на мозъка. За щастие, има неща, които обикновеният човек може да направи, за да помогне за намаляване на експозицията. Не пийте от пластмасови бутилки и се уверете, че има добър филтър за вода, инсталиран в дома. Яжте органични храни, доколкото е възможно и изягвайте риба, отглежданата във ферма. Също така бъдете внимателни с продуктите за почистване и лична хигиена, които се използват в дома. Всички тези прости предпазни мерки може да помогнат за понижаване на риска от излагане и да направят дома по-безопасно място.

 

Автор: Meghan Telpner

Източник: http://blogs.naturalnews.com/5-toxins-harming-brain-right-now/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *