(NaturalNews)

Години наред козметичната индустрия ни кара да вярваме,че красивата кожа идва от буркан, пълен с парфюмирани химикали. Най-доброто нещо, което можете да направите за кожата си е да спазвате здравословна диета. Научете как да подобрите вашата кожа отвътре навън, като ядете храни, които ще накарат епидермиса ви да блести от здраве. Опитайте се да добавите тези храни към вашата диета, за да се чувствате и изглеждате по-добре.

Семена Чиа: Чиа семената предлагат множество ползи за здравето. Думата Чиа произтича от думата на ацтеките за мазни. Семената от чиа предлагат високи нива на омега-3 киселини, от които човешкото тяло има нужда, но не може да произвежда и които идват само от няколко хранителни източници.

Без омега-3  хората могат да страдат от лоша циркулация и суха кожа, както и проблеми със сърцето, умора, депресия и чувство на умствена замъгленост. Семената от чиа, помагат да запазите кожата (и останалата част от тялото) хидратирани, защото те са хидрофилни, поемайки повече от 10 пъти собственото им тегло във вода. Можете да поръсите семена от чиа в горещи зърнени закуски, една чаена лъжичка малки семена в чаша сок, да добавите няколко към салата или ястие със зеленчуци.

Бадеми: Тези ядки са отличен източник на витамин Е, който спомага за намаляване на отрицателните последици от излагането на кожата на слънце, както и помага срещу някои видове рак на кожата. Също така бадемите осигуряват бърз източник на сила и енергия, осигуряват гориво за упражнения, което е и от полза за кожата. Освен това, бадемите са от полза за човешката кожа, заради техните високи нива на антиоксиданти.

Глухарче: Ако гледате на глухарчета като досадни плевели, се лишавате от страшно здравословна храна. Глухарчето прочиства черния дроб от токсини. Ако имате претоварен черния дроб, който не може ефективно да очисти кръвта ви, е по-вероятно кожата ви да изглежда износена или да показва последиците от застаряване и замърсяване. Глухарчето съдържа високи нива на някои витамини и минерали, известни с приноса си за здрава кожа, включително витамин А, B, C, както и мед и цинк.

Мислете за глухарчетата като хранителна равностойност на освежаваща маска за лице. Глухарчетата се отглеждат лесно, така че можете да ги добавите към диетата си, без това да попречи на бюджета ви за хранителни стоки. Пролетта и началото на лятото са най-доброто време за бране на зелените листа. Можете да ги използвате в салати или да правите сок от тях. В началото на есента се събират корени от глухарче, които можете да изсушите във фурната, след което използвате, за да направите богата напитка. Можете да добавите мед плюс кокосово или оризово мляко за лате от глухарче. Бъдете сигурни, че не използвате глухарчета, които са били пръскани с химикали.

Краставици: Тези зеленчуци предоставят богато количество витамин C и силициев диоксид. Силициевият диоксид е от съществено значение за силна съединителна тъкан и подпомага способността на кожата да се лекува. Без силициев диоксид кожата губи своята еластичност и става по-податлива на бръчки и старчески петна.

Куркума: Подправката която дава оранжевия цвят на кърито, на която голяма част от хранителната стойност произхожда от полифенолни антиоксиданти фитохимикали, наречени куркуминоиди. Куркуминоидите осигуряват около 8 пъти по-антиоксидантна мощност, отколкото в повечето други антиоксидантни храни. Куркума е помощно средства при лечението на псориазиз, розацея, акне и други възпалителни състояния на кожата. Плюс това, куркума допринася за еластичност на кожата. Тя помага и за подкрепа на естествената флора, която може да се погрижи за образуване на бариера върху кожата, предпазвайки я от опасни микроби.

Източник: http://www.naturalnews.com/033626_healthy_skin_foods.html#ixzz2TxYfjoMM

Автор: Tara Green

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×