Повечето хора са чували за ползите за здравето от зелен чай, но не знаят за Матча (Matcha) зелен чай, специална напитка, която от дълго време е част от японската култура. Този чай се запарва от младите зелени листа на растението Camellia Sinensis, които се отглеждат на сянка, а след това се смилат на много фин прах. Той се съхранява далеч от слънчева светлина, за да запази своите свойства и се счита от мнозина за една от най-здравословните напитки на разположение днес. Шест от причините за това са дадени по-долу.

Богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са от ключово значение за здравословния начин на хранене, тъй като тези съединения помогнат за предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи и поддържа кожата стегната и млада, като в същото време спомага за намаляване на вероятността от развитие на сериозни заболявания като рак. Антиоксидантите могат да бъдат намерени в много сурови плодове и зеленчуци, черен шоколад и кафе, но и в зеления чай, особено сорта Matcha.

Добър източник на EGCg

Един от най-мощните антиоксиданти, съставляващ около 60% от установените в матча чая антиоксиданти се нарича епигалокатехин галат или EGCg. Намира се в много хранителни добавки за загуба на тегло, това се дължи на способността му да стимулира обмяната на веществата, но също е добре известен като един от най-силните антиканцерогенни антиоксиданти на разположение днес.

Релаксация

Едно от големите предимства на този зелен чай е фактът, че той насърчава чувство на спокойствие и релакс. Много будистки монаси са го използвали в продължение на хиляди години, особено по време на медитация. Това е така, защото аминокиселините в този чай стимулират алфа вълни в мозъка, за да се отпуснете, без чувство на сънливост.

Подобрява когнитивната функция

L-теанин, една от намерените в Matcha зелен чай аминокиселини, може да стимулира производството на два невротрансмитера в мозъка, наречени серотонин и допамин. Това води до подобряване на умствените способности, като вниманието, паметта, както и способността за концентрация. Може също така да служи за повишаване на настроението.

Увеличава енергията

Отдавна е известно, че зеленият чай е в състояние да повиши нивата на енергия – особено Матча. Това е отчасти, защото той е естествен източник на кофеин, но и защото L-теанин може да увеличи издръжливостта на организма и тези ефекти могат да продължат до 6 часа след поглъщане. Той също така не води до нервност, която за жалост е страничен ефект на много изкуствени стимуланти.

Детоксикация

Детоксикацията става все по-популярна през последните години, тъй като хората започват да разбират колко важни са черния дроб и храносмилателната функция за цялостното здраве. Матча зелен чай е чудесен детоксикатор, тъй като е богат на хлорофил, който помага за естествено премахване на вредни вещества като тежки метали от организма.

Така че, ако искате наистина здравословна напитка, опитайте Матча зелен чай. Неговите силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства ще повишат нивата на енергия, ще помогнат за премахване на токсините от тялото ви и ще намалят шансовете за сериозни заболявания като рак. И всичко това в един вкусен и лесен за приготвяне чай.

 

 

Автор: Mayimina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/6-health-benefits-matcha-green-tea/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *