Хората, които се опитват да живеят по-здравословен начин на живот, са чули съобщението силно и ясно: преработените храни не са добри за вас! Този въпрос се фокусира върху изкуствените подсладители, добавки и огромно количество натрий и наситени мазнини, които много преработени храни съдържат. Все пак, има няколко изключения от това правило, храни, които са здравословни, въпреки че не са „цели храни“. Седем от тези изключения са обсъдени по-долу.

Органично кисело мляко

От всички преработени храни на разположение, това е една от най-здравословните. Тя е богата на основни хранителни вещества като калций, калий и витамини В12 и D, и е отличен източник на пробиотици, които подпомагат доброто храносмилане и укрепване на имунитета. То е без добавени захари и за разлика от конвенционалните млечни продукти няма хормони.

Огранично неподсладено кокосово или бадемово мляко

Друга преработена храна, която е невероятно добра за тялото е кокосовото и бадемово мляко, съдържащи повече калций и витамини В12 и D от млечните продукти, но нямат захар или MSG. Важно е, обаче, да се помни, да се купуват „неподсладените“ версии на тези продукти.

Масла от ядки

Маслата от ядки са изненадващо здравословни, тъй като те обикновено не съдържат добавена захар или натрий, както много преработени храни. Те също са богати на добри, мононенаситени мазнини, които са свързани с по-добро сърдечно здраве. Умерена консумация със сигурност е най-добрият подход.

Органично кафе

Въпреки че много хора избягват кафето по здравословни причини, е важно да запомните, че умерени количества от него могат да донесат ползи за здравето, включително магнезий, витамини от група В и набор от антиоксиданти, които повишават имунитета и насърчават здравето на черния дроб. Бъдете сигурни, че кафето е органично, тъй като конвенционалното идва с нежелани остатъци от пестициди.

Какао на прах

Въпреки че много хора се плашат от него и мислят, че е с високо съдържание на захар и калории, този прах е съставен единствено от преработени какаови зърна. Какаото може да удовлетвори желанието за шоколад, а в същото време помага за намаляване на стреса, по-ниско кръвно налягане и дори подобряване на кожата.

Каша от ленено семе

Направена от цели ленени семена, тази храна е изключително здравословна. Тя е с високо съдържание на протеини, омега 3-мастни киселини, фибри и дори може да подобри способността на организма да абсорбира тези хранителни вещества. Тя е също без никакво съдържание на захар и глутен.

Органична доматена салса

Доматена салса – богата на витамини и минерали и без добавки – това е здравословна подправка на всяко ястие, не само да подобри вкуса, но и да разшири неговата хранителна стойност. Тя е особено подходяща за ястия, като омлети или задушени зеленчуци.

Макар че тези храни са преработени, те все още носят със себе си различни ползи за здравето. Това може да ги направи „изключение“ към здравословния начин на живот.

 

Автор:  Christine . S

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-surprisingly-healthy-processed-foods/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *