Хлорофилът е един от любимите хранителни вещества. Той има толкова много ползи за здравето, които го правят истинска чудотворна храна. Въпреки това, най-прекрасна и невероятна полза идва от факта, че неговата молекулярна структура е почти идентична с тази на хемоглобина с изключение на централния атом. В хемоглобина това е желязото, докато в хлорофила е магнезий.

Това означава, че при поглъщане, течният хлорофил действително може да помогне на хемоглобина (хемоглобинът е много важен за здравето на нашата кръв – в действителност, кръвта ни е около 75% хемоглобин) да си върши работата. Той помага да се възстановят и да се попълнят червените кръвни клетки, повишава нашата енергия и увеличава нашето благосъстояние почти мигновено.

Хлорофилът е зелен пигмент, намерен в някои бактерии, водорасли и растения. Той е изключително важна биологична молекула, която е критично необходима за растенията да абсорбират енергия от слънчевата светлина.

7 ползи за здравето от течен хлорофил

1. Антиоксидант и противовъзпалително

Течният хлорофил е пълен с антиоксиданти, които се абсорбират по-добре, тъй като са в течно състояние. Антиоксидантите са важни за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките. Течният хлорофил съдържа високи нива на витамини А, С и Е  и  намалява възпалението.

2. Зарастване на рани

Докато течният хлорофил, всъщност, няма нужните антисептични свойства, той доста забележително подпомага  тъканите на тялото ни при унищожаването на микроби. Чрез укрепване на тъканта той повишава устойчивостта на клетките към заболяване и в същото време предотвратява растежа на бактерии.

3. Антиканцерогенно

Хлорофилът предпазва от цял набор от канцерогенни вещества, открити в гъбички-натоварени храни, като ядки и зърнени храни, токсините от варени меса и въздушно обусловените канцерогени (от замърсяването). Той блокира обмяната на веществата в организма на вредни химикали, известни като проканцерогени, които увреждат ДНК. Изследванията, публикувани в списание Carcinogenesis and Food and Chemical Toxicology, ясно показват, че хлорофилът инхибира канцерогенезата, а по-нататъшно изследване показва, че хлорофилът действа превантивно срещу рак.

4. Срещу лош дъх

Това е истински бонус и наистина работи! Хлорофилът има лек с двойно действие за лош дъх. На първо място, като дезодорант, той ще премахне миризми в устата и гърлото, а на второ място (и по-важното) популяризира здрав храносмилателен тракт – което е основната причина за лош дъх.

5. Образуване на червени кръвни клетки

Течният хлорофил увеличава образуването на червени кръвни клетки, подобрява кръвообращението и използването на кислород в тялото. Той също така помага да се пречисти кръвта и регулира кръвното налягане.

6. Съдържа витамин К, С, фолиева киселина, желязо, калций, протеин

Всички те са от съществено значение за изграждане и ремонт на червените кръвни клетки и повишаване на имунната система.

7. Богат източник на магнезий

Хлорофилът е богат на магнезий, който е силно алкализиращ минерал и така консумирането на храни, богати на хлорофил, имат силно алкализиращ ефект върху тялото. Магнезият е много важен, тъй като помага да се доставя необходимия кислород към клетките и тъканите, формирането на костите, нервите и мускулната функция – ПЛЮС това – магнезият е от решаващо значение за нашата сърдечно-съдова система, храносмилателната система, нервната система, мускулите, бъбреците, черния дроб, хормон секретиращи жлези и мозъка, всички разчитат на магнезий за тяхната метаболитна функция.

Зелените напитки са отличен източник на алкализираща, богата на хлорофил зеленина, която лесно се усвоява от организма. Също така, зелените храни като салати, спанак, маруля, броколи, азиатски зеленчуци, зелени чушки, аспержи, грах, боб, зеле и др. съдържат хлорофил.

 

Автор: Phyllis

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-health-benefits-chlorophyll-plants-due-green-color/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *