Един от най-простите начини да се направят сериозни крачки в цялостното ви здраве и благополучие е да се балансира вашето рН, според автора на „Чудото на рН“ и едно скорошно проучване, проведено в Университета Вашингтон. Типичната съвременна диета е пълна с преработени храни, химикали и хранително изчерпани ястия, които влияят на киселинно-алкалния баланс на организма. Когато лошите хранителни навици се свържат с липсата на физически упражнения, резултатът често е ацидоза, причинявайки хаос в тялото, храносмилането и цялостното здраве.

Някои храни са киселинни,  а други са алкализиращи. Така че това, което ядете ще промени нивото на рН на цялата система. Скалата на рН варира 0-14 (с кисели вещества, попадащи под 7 и алкални вещества, които попадат над 7). Храните могат да повишават или намаляват нивото на рН, и това е на базата на минералното съдържание, а не на действителното рН на самата храна. Такъв е лимоновият сок, който има ниско рН, но има алкализиращ ефект върху тялото. Има полезни графики, които ви показват някои основни нива на рН за обикновени храни.

Защо това е важно да се знае? Ниските нива на рН, са свързани с по-голям риск за заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. По-високи алкални рН нива са свързани с по-добра памет и мозъчна функция, намаляване на болката и намаляване на честота на хипертония и инсулт. Допълнителни ползи от нивата на алкално рН включват премахване на излишната мазнина, подобряване на либидото и създаване общо благосъстояние.

8 лесни стъпки за алкален живот

  1. Яжте повече плодове и зеленчуци. Много плодове и повечето зеленчуци са алкални в естественото им, сурово състояние. Добри възможности са лимони, бели картофи, зрели банани, стафиди, круши, пъпеш, портокали и зрели други плодове. Избягвайте нарове, ананаси и малини, тъй като те са киселинни. Почти всички зеленчуци са алкални, освен ако те са мариновани, замразени или консервирани.
  2. Намалете потреблението на зърно. По скалата за киселинно-алкално, повечето зърна попадат в киселата област. Кълнове от люцерна са чудесен заместител.
  3. Стойте далеч от майонезата. Повечето от нещата, с които мажем сандвичите са силно киселинни. Това включва кетчуп, майонеза, горчица и дори мисо. Добавяйте ябълков оцет към салати или други ястия.
  4. Добавете изобилие от ядки и семена. Соята и бобът например са силно алкални, както и ким, кимион, копър и сусам.
  5. Подслаждайте разумно. Популярни алтернативи на захарта, като мед, ксилитол и захарно цвекло са силно киселинни, но стевия е алкална.
  6. Намалете алкохола, млечните продукти и кафето. Не е необходимо да ги спирате напълно, просто ги намалете. Друг добър съвет е да добавяте щипка бакпулвер (без алуминий), към кафето си. Това не оказва влияние върху вкуса , но ще неутрализира киселинните му свойства. Билковите чайове са също добът алкален избор.
  7. Добавяйте сода. Содата за хляб е силно алкална и може да помогне за балансиране на рН на тялото ви. Помислете за пиене на 180 мл чаша вода, смесена с 1/2 чаена лъжичка сода за хляб по няколко пъти на ден за бърза корекция в нивото на рН. Внимание: Сода бикарбонат може да повиши кръвното ви налягане, така че ако приемате лекарства за високо кръвно налягане или имате нелекувано високо кръвно налягане, избягвайте консумацията на сода за хляб, освен ако не сте под лекарско наблюдение.
  8. Храносмилателни ензими. Добавянето на храносмилателни ензими може да помогне за балансиране на рН на организма. Добавянето на ензими към вашата храна трябва да допринесе за подпомагането на храносмилането, което ви позволява да получите най-много хранителни вещества, от това, което ядете.

Автор: Sandy J Duncan

Източник: http://blogs.naturalnews.com/8-simple-steps-alkaline-living/

Напиши коментар

Добави обява

×
×