8 ползи за здравето от домашно приготвен бульон от кости

Какво е бульон?

Бульонът е богата на минерали инфузия, направена чрез варене на кости от животни със зеленчуци, билки и подправки. Ще намерите голям запас от бульон в кухнята на почти всеки 5-звезден ресторант, заради невероятните му кулинарни цели и несравним вкус, но също така той е и мощен за здравето тоник, който можете лесно да добавите към диетата на семейството ви.

Много общества по света все още консумират бульон редовно, тъй като той е по-евтин и с изключително висока хранителна стойност.

Костният бульон е известен като супер храна. Процесът на готвене разгражда костите и съединителната тъкан – включително протеини, минерали и мазнини и лекува тялото по различни начини. И тъй като костният бульон идва от природата, понякога е по-изгодно, отколкото да се приемат добавки, особено за хората със сериозни проблеми с храносмилането.

8 ползи за здравето на бульон от кости

Защитете вашите стави

Общоизвестно е, че приемът на добавки глюкозамин помага при болки в ставите, но се оказва, че костният бульон също има глюкозамин. За разлика от хапчета, обаче, чорбата включва и множество други екстри, които спомагат за поддържане на ставите ви щастливи, здрави и без болка. Хондроитин сулфат в костния бульон  помага да се предотврати остеоартрит.

Подмладява

Бульонът от кости е богат източник на колаген. Можете да намерите колаген във всички видове разкрасяващи продукти тези дни, но защо го прилагате от външната страна, когато можете да го пиете? Не само, че приемането му по този начин е по-евтино, но той може да направи вашата кожа, коса и нокти да изглеждат прекрасно.

По-добър сън

Глицинът в костния бульон  помага на хората да спят по-добре и да подобрят паметта си.

Имунна подкрепа

Авторът Марк Сисон нарича костния бульон “суперхрана”, благодарение на високата концентрация на минерали. Той казва, че костният мозък може да спомогне за укрепване на имунната система. (Ето защо се препоръчва известната пилешка супа, когато сте болни!) Проучване на Харвардския университет дори показва, че някои хора с автоимунни заболявания изпитали облекчение на симптомите при пиене на костен бульон, а някои са постигнали пълна ремисия.

Здрави кости

В бульона се отделя фосфор, магнезий и калций от костите, оставяйки ви с основните градивни елементи за здрави кости.

Повече енергия

Не е ясен механизмът за това, но ако прочетете коментари за костен бульон, ще забележите, че всеки се кълне в тласък на енергия.

Намалява възпалението

Глюкозаминът в костния бульон може действително да стимулира растежа на нов колаген, да ремонтира повредени стави и да намали болката и възпалението.

Срещу инфекции и възстановяване след болест

Домашно приготвеният костен бульон е отличен за ускоряване зарастването на рани и възстановяване след болест. Вие несъмнено сте чували старата поговорка, че пилешка супа ще помогне да се излекува настинка, а има и научна подкрепа за подобно твърдение.

Домашна рецепта

Съставки:

  • 1 органично цяло пиле
  • 8 чаши вода
  • 4 -6 стръка целина, ситно нарязана
  • ½ бял или жълт лук, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 супена лъжица нарязан, пресен магданоз
  • 2-3 см корен от джинджифил, нарязан на ситно
  • ½ чаена лъжичка морска сол
  • ½ чаена лъжичка ябълков оцет

Поставете всички от горните съставки в тенджера и варете на много слаб огън в продължение на 8 -10 часа.

Можете да съхранявате излишния бульон във фризера и да размразявате за един по-късен момент.

 

Автор:  Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/sip-sip-8-health-benefits-homemade-bone-broth/Вашият коментар