Ноктите са там не само за да изглеждат ръцете ни по-добре, но също може да ни позволят да разберем много за нашето здраве. Ноктите са слоеве от кератин, протеин, който се среща и в нашата кожа и коса и са съставени от шест части. Плочката на нокъта е твърда, тя е защитно парче и най-видимата част. Дори може да бъде ключът към разкриване на сериозни заболявания, преди да е станало твърде късно.

8 предупреждения, които ноктите изпращат за вашето здраве

Хребети

Ноктите трябва да имат гладки повърхности с почти незабележими линии. Очевидни линии и неравности са сигнал, че нещо не е наред с тялото ви. Някои от най-често срещаните състояния, свързани с тежки линии са – недостигът на желязо, възпалителен артрит, лупус.

Сини нокти

Ако откриете, че вашите нокти изведнъж са се променили към син или лилав оттенък, най-вероятно сте развили хипоксия, липса на кислород, често предизвикана от лоша циркулация към вашите крака, уши и ръце. Нарушеното обращение е лесно обратимо и не е сериозен здравен проблем, освен ако не се лекува.

Тънки чупливи нокти

Всеки чупи нокът, но ако ноктите започват да се чупят от леко докосване, това може да е индикация на разстройство на щитовидната жлеза. Това разстройство, което засяга метаболизма ви, също води до това ноктите да растат бавно и отделени от нокътното легло.

Кафяви нокти

Това може да сочи за заболяване на щитовидната жлеза или недохранване. Ноктите, които са наполовина бели в долната половина и кафяви в близост до върховете може да е признак на бъбречна недостатъчност, СПИН или да се появи след химиотерапия.

Вдлъбнати нокти

Вдлъбнати нокти (лъжица) сигнализират редица вътрешни въпроси. За да се считат ноктите за „лъжица“, те трябва да са меки, извити, образувайки вдлъбнатина, която често е достатъчно голяма, за да задържа вода. Такива нокти сигнализират недостиг на желязо, разстройство на черния дроб, болест на сърцето, хипотиреоидизъм.

Бели ивици

Докато тъмни ивици по ноктите обикновено показват, ракови образувания, белите ивици по-често се разглеждат като признак за заболяване. Те обикновено означават, небалансирана диета, липса на протеини. Този проблем може лесно да бъде решен с увеличаване на храни като риба, киноа, ядки, семена и постни меса.

Жълти нокти

Обикновено жълтите нокти са знак за неприятна гъбична инфекция и затова е препоръчително да се закупят противогъбични таблетки или локален крем за лечение. Можете също така да пробвате с по-естествен разтвор, като прилагането на етерични масла. Жълти ноктите могат да бъдат показателни за по-сериозни заболявания, а именно проблем на белия дроб, като натрупване на течност около плеврата (белодробната мембрана) или емфизем.

Бледи бели нокти

Прозрачни, светли нокътни легла са знаци, показващи анемия, нарушения в кръвта, което се характеризира с ниско съдържание на желязо в кръвта. Това също така може да насочи към проблеми с черния дроб или диабет, тъй като тези две заболявания могат да причинят нередност в кръвния поток.

 

Автор: Phyllis Bentley

Източник: http://blogs.naturalnews.com/8-health-warnings-sign-fingernails-may-sending/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *