Който и етикет на преработени храни да проверите ще видите високо съдържание на натрий. В повечето домове ще видите солница в средата на масата. Когато хората започнат да се замислят за техния прием на сол, често посягат към калиеви заместители на солта. Калият, обаче, може да взаимодейства с някои лекарства и за това трябва да се ограничава.

По-добър начин да се намали количестото на приеманата сол е като се подправят храните с билки и подправки. Те няма да имат вкус на сол, но ще предоставят аромати, които ще отнемат вниманието ви от липсата на сол.

1. Магданоз – мнозина виждат магданоза повече като подправка за украса на ястията, но тя също е и отлично допълнение към самите ястия. Той им дава по-свеж вкус и може да помогне за повишаване вкуса на други подправки.

2. Чубрица – чубрицата всъщност се предлага в две разновидности, летни и зимни варианти, но така или иначе може да се използва във всеки сезон. Тя е от растението Satureja и е член на семейството на ментата. Има аромат, подобен на риган.

3. Градински чай – той е много ароматна билка и много издръжлива на готвене. Особено често се използва в свински ястия и хлябове.

4. Кориандър – Кориандър е обичайна съставка на мексиканските ястия, като салси и гуакамоле, и мнозина мислят, че вкусът е малко като на цитрусови плодове, други обаче смятат, че има вкус на сапун. Опитайте и вие да кажете какво мислите.

5. Базил  е често срещан в италиански ястия -както сладки и пикантни ястия.

6. Канела  е една от най-старите известни подправки, особено в страни като Индия, Шри Ланка и други части на Азия. Това е една добра алтернатива на солта, тъй като има способността да регулира нивото на кръвната захар и намалява холестерола.

7. Кардамон – Кардамонът е добре известен заместител на солта, като вкусът му е много различен и силен. Повечето от нас са пили чай от кардамон и знаят, че вкусът му наподобява джинджифил и сол.

8. Лют червен пипер – също известен като кайен, е добър заместител на солта. Широко използван в испански, мексикански и индийски ястия, кайенът дава горещ и пиперлив вкус, който може да бъде добра алтернатива на солта.

9. Дафинови листа – силно познати за добавяне на аромат на месни храни. Тези сладки и ароматни листа обикновено се сушат за увеличаване на вкуса им. Това може да бъде една съставка, която може да определи вкуса на храната.

Тези билки и подправки представляват само началото на начини за овкусяване без ползване на сол. Други подходящи за тази цел са чесън, лук, праз или див лук, които добавят интензитет на храната. Всеки от тези варианти може потенциално да доведе до по-добро здраве.

 

Автор: Anna McPhee

Източник: http://blogs.naturalnews.com/9-natural-herbs-spices-use-salt-substitutes/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *