Изглежда, че всяко хранително вещество има своя миг в светлината на прожекторите. Антиоксидантите са имали място в светлината на прожекторите преди години, пробиотиците напоследък получават много заслужено внимание в по-голям мащаб, а магнезият се превърна в минерала, помагащ за облекчаване на много различни здравни проблеми.

Но какво да кажем за йода?

Поради нарастващото разпространение на тревогите, свързани с щитовидната жлеза, йодът започва да споделя светлината на прожекторите с по-популярните си колеги поради важността му за подмладяване на здравето на щитовидната жлеза и много други. Това, което е още по-важно да се разбере е, че според д-р Браунщайн, автор на книгата „Йод: Защо ти е нужен, защо не можеш да живееш без него“, 94,7% от 500 тествани пациенти са с недостиг на неорганичен йод! Това е удивително голям брой, който ще има тежки последици за здравето.

Тъй като грижите за щитовидната жлеза стават нещо обичайно и толкова много хора показват недостиг, става разумно да се обмисли прием на богати на йод храни и добавки. Има обаче и някои предупреждения, които ще разгледам по-надолу.

Значението на йода за тялото

Йодът има лоша слава по отношение на безопасността, въпреки че той обикновено е един от най-безопасните минерали, които могат да се поглъщат допълнително. Разбира се, това не означава, че можете да го приемате безразсъдно, без да разберете личната си здравна ситуация чрез изследвания и насоките на здравен специалист.

Йодът е силно концентриран в щитовидната жлеза, слюнчените жлези, мозъка, цереброспиналната течност, стомашната лигавица, гърдите, яйчниците, очите и кожата. Знаейки това, всеки йоден дефицит може да не успее да поддържа правилно хормоналното, мозъчното, очното здраве, това на кожата и метаболизма.

Дефицитът на йод може да се появи по няколко причини, включително лоши почвени условия и неблагоприятни избори за храна и напитки, които разрушават йодните запаси, като например флуорирана вода.

Как се случва това? NaturalNews.com обяснява:

„Флуоридът и йодът са халогенни елементи. Флуорид, отрицателният йон на елемента Флуор, лесно измества Йода в организма, защото е много по-лек и следователно по-реактивен. В действителност активността на всеки един от халогенните елементи (Йод 126.70, Бром 79.90, Хлор 35.45, Флуор 18.99) е обратно пропорционална на атомното й тегло. С други думи, един халоген може да измести друг с по-високо атомно тегло, но не може да измести един с по-ниско тегло.“

Флуоридът обикновено се среща във водоснабдяването, продуктите за стоматологична хигиена, зърнени закуски, сокове от концентрат, сода и преработени храни. Вероятно сте били изложени на някое от тези, ако не и на всички през целия си живот.

И така, как възвръщате йодните си нива до нормалното, за да подобрите здравето си в тези области? Да започнем с храната.

Хранителни източници на йод

Има няколко добри източници на йод, но йодираната сол не е един от тях поради лоша бионаличност и добавените към нея токсични компоненти като противослепващи агенти (като алуминий). За да получите добър хранителен източник на йод, помислете за чисти източници на следните:

 • водорасли (водорасли, нори, комбу и т.н.)
 • миди
 • яйца
 • червени боровинки
 • кисело мляко
 • фурми
 • ягоди
 • риби (сардина, сьомга, треска, риба тон)
 • пуешки гърди
 • печен картоф
 • розова хималайска сол

Изборът на храни от този списък, които отговарят на Вашите хранителни указания, е основата за подобряване на йодния дефицит, но достатъчно ли е? За съжаление, в много случаи не е.

Някои насоки при допълване с йод

Преди да започнете допълвате с йод, трябва да знете, че тези с хипертироид (свръхактивна щитовидна жлеза) могат да имат отрицателна реакция към повишените нива на йод, а някои дори могат да бъдат чувствителни към храни, богати на йод. Хората, страдащи от хипотироид, също могат да имат тази реакция, макар че изглежда много по-малко вероятно от тези с хипертиреоид. Така или иначе, прекомерната консумация на йод може неблагоприятно да повлияе върху здравето на щитовидната жлеза, като потисне синтеза на тиреоиден хормон, така че е важно да не прекалявате, в зависимост от личното си положение.

По принцип безопасната препоръка за добавяне на йод е до 500 микрограма дневно. По препоръка на квалифициран медицински специалист, тази обща доза може да бъде много по-висока в зависимост от здравословното ви състояние. Ако вярвате или откриете, че се нуждаете от повече йод, изберете източник, който е чист и е по-вероятно да бъде усвоен.

Йодният дефицит може да бъде следващата разпознавана епидемия и случаите, свързани с нея, със сигурност я показват като основна област на безпокойство. За това не забравяйте да предприемете подходящи действия, за да не страдате от последствията на недостиг на този критично изискван минерал.

Автор: Derek Henry

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-05-there-is-a-94-7-chance-you-have-this-mineral-deficiency-heres-what-you-can-do-about-it.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×