FDA признава, че ибупрофен, аспирин и други болкоуспокояващи без рецепта могат да предизвикат смъртоносни инфаркти и инсулти

(NaturalNews)

През юли Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) обяви промени в етикетите на почти всяко лекарство от  класа на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като предупреди, че тези лекарства могат да предизвикат фатални инсулти и инфаркти дори при млади хора, които нямат известни сърдечно-съдови рискови фактори. Само седмица след приема на таблетките биха могли да се задействат инфаркти.

“Има голяма загриженост, че хората мислят за тези лекарства като безобидни, но те вероятно не са,” каза Питър Уилсън от Университета Емъри, който е служил в експертната група, която съветва FDA относно решението. “Мисълта е, че те са добри за краткотрайно облекчаване, вероятно за по-младите хора, без история на сърдечно-съдови проблеми.”

Подробностите за риска са все още неизвестни

От 2005 г. FDA изискваше НСПВС, различни от аспирина, да имат предупредителни етикети относно риска от инфаркти и инсулти.  През изминалото десетилетие нови изследвания показват, че рискът е по-висок, отколкото се смяташе досега. Обезпокоително, изследванията показват, че рискът нараства в рамките на първите няколко седмици от приема на лекарствата, дори и при хора без предишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

По-високи дози от лекарствата произвеждат по-големи рискове, като някои дози със сила на хапчета с рецепта, потенциално водят до пет пъти по-висок риск от дози без рецепта. Хората, които вземат не-аспиринови НСПВС след сърдечни пристъпи са със значително по-голяма вероятност да умрат в течение на следващата година, отколкото хората, които не приемат тези лекарства.

Проучването показва също, че различни лекарства изглежда водят до различни степени на сърдечно-съдов риск. За съжаление, изследователите все още не са сигурни кои лекарства са по-опасни. Това означава, че за сега, всички те трябва да се разглеждат като еднакво опасни.

Уилсън предлага грубо правило за оценка на риска въз основа на дозировката на лекарството. НСПВС без рецепта изглежда увеличават риска от инфаркт и инсулт с около 10 на сто, докато ниски дози НСПВС с рецепта, изглежда го увеличават с около 20 процента. Високи дози НСПВС с рецепта могат да увеличат риска от инфаркт и инсулт с около 50 процента.

Няма безопасни болкоуспокояващи

Инфаркт и инсулт не са единствените сериозни рискове от НСПВС. Всички НСПВС, включително аспирин, носят сериозен риск от причиняване на потенциално фатално стомашно кървене, често без никакво предупреждение. Това е, защото лекарствата функционират като блокират действието на възпалителните химикали, известни като простагландини. Простагландините изпълняват много важни функции в организма, включително защита от корозиране лигавицата на стомаха от храносмилателните киселини.

Простагландините също играят ключова роля в женската плодовитост. Ето защо НСПВС могат да попречат на зачеването и да забавят или удължат раждането. Вземани по време на бременност, нестероидните противовъзпалителни средства могат да доведат до забавено дихателно и кръвоносно развитие на бебетата, което води до трайни здравословни проблеми.

НСПВС  също  причиняват увреждане на бъбреците.

Други болкоуспокояващи също носят своите рискове. Наркотичните обезболяващи в опиоидното семейството са силно пристрастяващи и всяка година убиват много повече хора  отколкото всяка улица с наркотици.

Ацетаминофен, активната съставка в Тиленол, е водеща причина за остра чернодробна недостатъчност. В допълнение, проучвания показват, че всъщност притъпява емоционалното и морално мислене на хората. Едно проучване е установило, че хората, които са вземали Тиленол, са описали емоционалното съдържание на различни изображения като по-неутрално и по-малко емоционално наситено, от хора, които са вземали плацебо, но те не са знаели, че реакциите им са се променили. Друго проучване установява, че хората на Тиленол изпитват по-малко емоционална болка от отказ, а трето – предполага, че лекарството притъпява чувството за възмущение, което води до морална преценка.

Коментирайки новите правила за НСПВС на FDA, специалистът по лекарствена безопасност Брус Ламберт от Университета Нортуестърн казва: “Едно от основните послания за това предупреждение трябва да е, че не съществуват напълно безопасни болкоуспокоителни, точка по въпроса.”

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez5 Коментара на FDA признава, че ибупрофен, аспирин и други болкоуспокояващи без рецепта могат да предизвикат смъртоносни инфаркти и инсулти

 1. Rumiana Petkova каза:

  Непрекъснато пишете за това! Хората си ги пият като бонбони.

 2. paracetamol da ne bi da e po polezen?

 3. Да ви кажа аз съм с постоянно главоболие и изпих доста от тази помия.Една док ми предписа “Траумил С”-хомеопатично болкоуспокояващо.Незнам доколко е вредно или по малко вредно но на мен ми действа доста добре.

 4. Светла Стаменова каза:

  А какво да вземам при силно главоболие? Всички хапчета са отровни.

 5. Пепа Кирова каза:

  Когато главоболието не минава от нищо,пробваш всичко,дори и отрова да е!

Вашият коментар