крем-лице-листа-кутийка

Амониевият лактат или Е328 е сол на млечната киселина и амоняк, природна киселина, получена чрез ферментацията на лактоза или млечна захар. Характеризира се като бяло твърдо или течно вещество, което няма миризма и се смесва с вода. Това е смес от млечна киселина и амониев хидроксид. За търговски цели той се произвежда от бактериалната ферментация на въглехидрати и меласи.

Използва се като добавка в храните, регулира киселинността или алкалността на храната и като средство за обработка на брашното, което подобрява качеството на печене и цвета на брашното. Амониевият лактат се използва и в храни като сладкиши, салатни дресинги, торти, бисквити, готови за консумация месо и домашни птици, кисело мляко, безалкохолни напитки, бебешки храни, сладкарски изделия и зеленчуци.

Освен това той е по-известен с други свои употреби. Използва се като овлажнител при лечение на сухи, лющещи се и сърбящи кожни състояния, като ксероза. Хидратира най-външния слой на кожата и я овлажнява.

Има химична формула C3H9NO3 и се продава на пазара под марките Amlactin, Geri-Hydrolac, Lac-Hydrin, Lac-Lotion, LAC Cream и Al 12.

Вредни ефекти, които могат да бъдат причинени от амониев лактат

Амониевият лактат се прилага локално за лечение на суха и лющеща се кожа. Може да бъде под формата на лосион или кремов. Информацията за вредните ефекти на амониевия лактат в организма е ограничена. Все пак, един от известните рискови ефекти на амониевия лактат включва алергични реакции като кожен обрив, сърбеж или уртикария, подуване на лицето, устните или езика. В допълнение, това химично вещество може да причини тежка суха кожа и пилинг на кожата. Може да предизвика суха или раздразнена кожа, да повиши чувствителността на кожата към слънцето и леко зачервяване на кожата.

Системи в тялото, на които амониевият лактат може да навреди

Органите и системите на тялото, които могат да бъдат увредени от амониевия лактат са ограничени до кожата, очите и дихателната система. Амониевият лактат може да предизвика дразнене на кожата. Други незначителни странични ефекти на употребата на амониев лактат включват лек пилинг на кожата, сухота, леко зачервяване или дразнене и обезцветяване на кожата, където е приложена. От друга страна, основните странични ефекти от употребата на амониев лактат включват тежък пилинг на кожата, зачервяване, дразнене, тежко парене или сърбеж и алергични реакции като затруднено дишане, уртикария, подуване на устата, устните, гърлото или езика. Той може също така да повиши чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи, като например слънчевата светлина, слънчевите лампи и соларните легла.

Амониевият лактат може да причини сериозно дразнене или увреждане на очите при контакт с очите. При вдишване може да предизвика дразнене на дихателните пътища.

Резюме

Амониевият лактат или Е328 е амониева сол на млечната киселина или наричана още млечнокисел амоний. Това е бяло твърдо или течно вещество, което е водоразтворимо. Това е комбинацията от млечна киселина и амониев хидроксид. Обикновено се използва за локални приложения, под формата на овлажнители, лосиони и кремове, за лечение на кожни състояния. Има обаче странични ефекти от употребата на амониев лактат, като кожни дразнения, алергични реакции. Може също така да увреди очите и дихателните пътища и може да увеличи чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи.

 

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×