Аргановото масло е новото чудо за коса и има много причини за това. Аргановото масло е особено полезно за косата, защото е леко и пълно с хранителни вещества, като витамин Е, D и А. Също така е богато на хранителни вещества като каротин и сквален, които са чудесни за здрава коса и кожа. Тъй като това здравословно масло се усвоява лесно от косата, то може да помогне да се решат проблеми като сух скалп, чуплива коса, изтъняване на косата и увредена коса. Прочетете повече за това невероятно масло, както и за домашна рецепта за приготвянето му.

Балсам за коса

Аргановото масло действа успешно при лечение и ремонт на разцепени (цъфтящи) крайща, както и за изглаждане на чуплива коса. Можете да добавите масло от арган в шампоана или балсама. Или просто нанесете малко количество (около размер на грахово зърно) на мокра или влажна коса и го разнесете, като се фокусира върху краищата.

Стайлинг за коса

Благодарение на своите способности за изглаждане, аргановото масло е необходим инструмент в арсенала ви за оформяне на косата. То придава хубав, здравословен блясък на косата, без да я прави да изглежда мазна. Ако краищата ви са прекалено сухи, просто нанесете малко количество, използвайки пръстите си.

Здрава кожа

Точно както овлажнява косата, аргановото масло може да хидратира и кожата ви. Благодарение на съдържанието му на витамин Е и мастни киселини, както и многото хранителни вещества, то е перфектно за суха кожа. Можете просто да добавите малко количество към лосиона си за тяло или във ваната. Можете да го  използвате и върху лицето си – за немазен овлажнител. Аргановото масло може да помогне за лечение на кожни заболявания като акне, екзема, сърбеж на скалпа и признаци на стареене. Маслото също е безопасно да се използва върху сухи, напукани устни за бързодействащ овлажнител за устни.

Здраве за ръцете, краката и ноктите

Точно както така нареченото „течно злато“ може да хидратира косата и кожата, то е чудесно и за овлажняване и подкрепа на здравето на вашите нокти и петна по ръцете и краката. Това масло може да направи чудеса за сухи, напукани ръце или груби, мазолести крака. Масажирайте няколко капки от маслото върху вашите проблемни точки и върху кожичките, всяка нощ.

Ако сте готови да започнете да използвате масло от арган, тук е бърза и лесна рецепта, която можете да направите в домашни условия, така че да се възползвате от предимствата на това масло – чудо.

Съставки:

  • Чисто арганово масло, 100 мл;
  • Етерично масло от розмарин, 4-5 капки.

Достатъчно е да добавите 4-5 капки етерично масло от розмарин към 100 мл контейнер с чисто арганово масло.

Начин на ползване

Капнете няколко капки от вашата смес в дланта си и разтрийте между ръцете. По отношение на косата се прилага като се започне от скалпа и се движи към краищата. Може също така просто да се нанесе на сухите краища на косата. Етеричното масло от розмарин ще помогне за увеличаване на ползите от аргана за суха, изтощена коса и сърбящ скалп.

Аргановото масло е едно от малкото масла, които могат да се използват в неразреден вид, поради което по-горната рецепта е толкова проста. Не е нужно да го разреждате с друго масло и дори не е необходимо да бъде добавяно към вашия лосион или балсам.

Както при всяко ново масло, преди да започнете да го използвате, първо приложете към малък участък от кожата, за да се уверите, че няма да се получи някаква реакция. Започнете да използвате арганово масло на дневна база за по-здрава коса, кожа и нокти.

 

Автор: Sasha Brown

Източник: http://blogs.naturalnews.com/argan-oil-liquid-gold-hair-skin-diy-recipe/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *