Аспержи, зелен зеленчук, който пристига в магазините за хранителни стоки в началото на пролетта,  е пълен с изобилие от ползи за здравето, което го прави добър избор за добавяне към вашата диета. Една чаша аспержи съдържа само 40 калории и е с много ниско гликемично въздействие, което ги прави чудесно допълнение за всеки, който иска да намали пиковете в нивата на кръвната захар.

Какви са ползите от консумирането на аспержи?

Една от съставките на аспержите, фолиева киселина, може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Фолиевата киселина работи за предотвратяване  натрупването на високи нива на хомоцистеин в организма. Високите нива на хомоцистеин могат да попречат на способността на мозъка за получаване на жизненоважни хранителни вещества и хормони, включително серотонин и допамин. Когато тези хормони не са в състояние да достигнат до мозъка, симптомите на депресия може да се влошат и моделите на съня могат да се нарушат.

Няколко стръка от този зеленчук също може да помогнат за предотвратяване на вродени дефекти, тъй като съдържат близо една четвърт от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Въпреки това, бременните жени не са единствените, които могат да се възползват от фолиевата киселина, тъй като е установено, че това хранително вещество помага за регенерацията на клетките и намаляне на риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Високо съдържание на фибри, както и водното им съдържание, може да помогнат за предотвратяване на запек, гарантирайки, че тялото е в състояние ефективно да премахва токсините, преди те да се натрупват. Половин чаша аспержи има около два грама фибри и само 20 калории, което ги прави чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри.

Високото съдържание на фибри също допринася за характеристиката на аспержите като засищаща храна, което ги прави чудесен избор за подпомагане на целите за загуба на тегло. Диетите, които са с високо съдържание на фибри са показали, че намалят риска от хипертония и затлъстяване, намаляват нивата на серумния холестерол и развитието на различни стомашно-чревни заболявания и рак на дебелото черво.

Източник : http://www.naturalnews.com/050434_asparagus_weight_loss_fiber.html#ixzz3gNaC6zJ2

Автор: Raw Michelle

One thought on “Аспержите може да ви помогнат за повдигане на духа и за намаляне на риска от вродени дефекти”

Напиши коментар

Добави обява

×
×