Ликопенът, мощен каротиноид, намиращ се най-вече в плодове и зеленчуци с червени и оранжеви нюанси, е чудесен начин да се предпазите от рак и да се повиши цялостното ви здраве. Нарастващо количество изследвания отбелязват способността му да помага за забавяне  растежа на рака, особено когато става дума за рак на простатата, много пъти, водещо до клетъчна апоптоза (клетъчна смърт).

Въпреки това, ползите от консумирането на храни, богати на ликопен, включват повече от потенциал за превенция на рака.

В действителност, храни, богати на каротеноиди са свързани с подобряване  здравето на сърдечно-съдовата система, както и зрението. Други констатации са свързани с това, че приемът на ликопен намаля риска от неврологични заболявания, затлъстяване и остеопороза.

Обикновено доматите са първата храна, която идва на ум, когато се търси източник на ликопен. Те са с високо съдържание на ликопен и консумация им (по-специално на техните кожи) увеличава способността на организма да се бори с рак, като рак на простатата, белия дроб, рак на гърдата и рак на панкреаса.

Други храни, освен домати, също могат да са добър източник на ликопен.

Храни, богати на ликопен

Подпомагане  здравето на сърцето и простатата с парче диня. Само едно парче диня от 2,5 см, има толкова ликопен, колкото четири средни домата. Смесване в шейкове, ядене директно и дори печене са добри начини да се насладите на динята.

Грейпфрут, червено зеле и моркови също са идеални източници на ликопен. Така, че наслаждавайте им се редовно. В действителност, розовият грейпфрут обикновено има една и съща сума ликопен като тази, открита в пресен домат.

Изненадващо, поради това, че цветът им не е типичен за храни, богати на ликопен, аспержите и магданозът също съдържат полезния антиоксидант.

Клиниката Mayo Clinic подчертава, че повече изследвания във всички области трябва да се проведат за по-добра оценка на връзката между ликопен и по-добро здраве, но въпреки това казва, че има констатации, които показват връзката между консумацията на ликопен и борба с рак, намаляване вредното въздействие на слънцето, намаляване симптомите на астмата и много повече.

Добавянето на тези храни към диетата е винаги  добър избор, но знаейки, че съдържат ликопен и какви свойства има той, ликопенът предоставя още една причина да се насладите на всичко, от домати до червено зеле, дори повече от обикновено.

 

Автор:  Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com/fight-cancer-boost-overall-health-lycopene-rich-foods/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *