Ако имате затруднения при зачеването, увеличаването на приема на витамин D може да помогне. Неотдавнашно проучване показа, че жените, подложени на лечение за плодовитост, са с 33% по-успешни, ако имат здравословни нива на витамин D.

Учените от Университета в Бирмингам установяват, че жените, подложени на лечение за плодовитост, са с 33% по-голяма вероятност да забременеят, ако имат високи нива на витамин D. Това може да е една от причините да се зачева по-лесно през лятото, тъй като нивата на витамин D се увеличават от слънчевите лъчи.

Националната здравна служба (NHS) преди това е уведомила бременни жени или тези, които се опитват да забременеят редовно да приемат добавки от витамин D, което може да помогне за развитието на бебето им. Тези нови констатации предполагат, че той може също така да им помогне да заченат на първо място.

Изследователите са изследвали данните за 2700 жени, подложени на IVF и други форми на лечение на фертилитета. Данните, получени в 11 предишни проучвания, сочат, че жените с достатъчно количество витамин D в кръвта имат 46% шанс от забременяване. Също така 33% по-голяма вероятност да имат живо раждане.

Учените казват, че е възможно да се получат същите подобни резултати при тези, които се опитват да заченат по естествен път. Д-р Йоанис Галос, изследовател и репродуктивен специалист в Бирмингам, сподели, че те са открили връзка, свързана с кръвни тестове, но не са проверили дали добавките биха могли да повишат плодородието. Той предупреди, че цялостно рандомизирано контролно проучване може да потвърди дали витамин D може да помогне за подобряване на шансовете за зачеване.

Той коментира: „Жените трябва да следват националните насоки по този въпрос и да приемат ниска доза витамин D. И ако те се притесняват, че може да са с недостиг, могат да бъдат тествани. „Д-р Галос добавя:“ Една изненадваща находка е високото разпространение на дефицита на витамин D сред тези жени … Ние открихме, че само 26% от жените в проучванията са имали достатъчно концентрации на витамин D. “

Витамин D може да намали възпалението в имунната система

Изследователите смятат, че витамин D може да „потисне възпалителния отговор на имунната система“, което може да подобри шансовете за успешно имплантиране на ембриона в лигавицата на матката точно в началото на бременността. Те пишат: „Сезонните вариации в нивата на забременяване са по-високи през лятото и есента … Въпреки че много хипотези са били постулирани, за да обяснят това явление, точният механизъм зад това не е обяснен“.

Мазните риби като сардини и скумрия, червено месо, черен дроб и яйца са пълни с витамин D. Все пак по-малко хора ядат тези храни днес и един на всеки пет души във Великобритания има ниски нива на витамин D. Витаминът е много важен по време на бременност и е известно, че може да повлияе на това как растат костите на бебето в утробата. Само шепа жени, които се опитват да забременеят, следват съветите на NHS да приемат добавки.

Естествени предложения за хранене с хранителни навици

Освен да увеличите приема на витамин D, ето списък с други храни, които могат да повишат плодовитостта ви:

Комплексни въглехидрати – увеличете приема на комплексни или „бавни“ въглехидрати и избягвайте силно преработени. Добрите въглехидрати, които съдържат фибри, идват от плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести храни.
Ненаситени мазнини – яжте по-здравословни ненаситени мазнини и избягвайте всички транс мазнини.
Протеин – вземете протеина си от растителни храни като боб, ядки, семена и тофу, вместо червено месо. Растителният протеин съдържа здравословни мазнини и има по-малко калории.

Тук може да видите кои са топ 5 храните за увеличаване на плодовитостта.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-19-vitamin-d-and-fertility-increase-your-chances-of-success-with-this-vital-nutrient.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×