жена-къса-цигара-спира-пушене

Хората не осъзнават, че са изложени на риск от вторичен цигарен дим. Проучване от университета в Тел Авив показва, че много от родителите, които пушат, са доста неосведомени, когато става дума за това къде и кога децата им са изложени на вторичен дим.

Според водещия изследовател Д-р Лорън Розен от училището по обществено здраве и фармацевтичния факултет на TAU, много родители, които пушат, вярват, че предприемат подходящи мерки, за да защитят децата си от щетите, които цигареният дим може да причини. Въпреки това, проучването установява, че повечето от тези родители не са наясно. Проучването, публикувано в „Никотин“ и „Тютюнопушене“, показва, че родителите вярват, че ако не видят или не помиришат дима, децата им не са изложени на риск.

Предишни изследвания показват, че 85% от дима е невидим и много от компонентите на дима са без мирис. Освен това усещането за миризма на пушач е ненадеждно, тъй като въздействието на тютюна и никотина уврежда обонятелната система. Проучването включва 65 родители на малки деца от домове, в които се пуши, в Израел. Много от участниците вярват, че пушенето до отворен прозорец, на балкон, в определена зона за пушене или чрез вентилация на стаята няма да изложи детето да риск. Независимо от това, уринните тестове от децата им са установили двойно по-високо ниво на котинин, продукт на никотин. Проучването също така показа, че дете, изложено на една цигара, пушена в колата, увеличава биомаркерите 24 часа след излагането.

Вторичният дим се натрупва с течение на времето и може да причини трайно увреждане на развиващите се бели дробове и сърдечно-съдови системи. Изследователите посочват, че родителите и другите хора, които взаимодействат или живеят с деца, трябва да са наясно с тези невидими признаци, които може да изглеждат безобидни.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията и многобройни проучвания, пушенето води до заболяване и инвалидност. Пушенето на цигари уврежда почти всички органи в тялото, причинявайки рак, сърдечни заболявания, инсулт, белодробни заболявания, диабет и хронично обструктивно белодробно заболяване, включително емфизем и хроничен бронхит. Също така увеличава риска от туберкулоза, очни заболявания, еректилна дисфункция и проблеми в имунната система, включително ревматоиден артрит. Въз основа на проучванията почти 16 милиона американци живеят със заболявания, причинени от тютюнопушене и вторичен дим.

Статистика относно пушенето

Много деца пушат първата си цигара, когато са още под 18-годишна възраст и голяма част от тях остават пушачи. Причините за пушенето на цигари включват социално напрежение и промени в разбирането на юношите за пушенето. Почти седем от 10-те възрастни, които пушат цигари, искат да спрат да пушат, а повече от пет са направили опити за отказ през 2014 г. В световен мащаб употребата на тютюн причинява близо шест милиона смъртни случая всяка година и може да доведе до повече от осем милиона смъртни случая до 2030 година. Ежегодно един от петте смъртни случая в Съединените щати е свързана с пушенето или излагането на пушеци от втора ръка.

Има твърде много причини да започнете да пушите и още много други причини, поради които хората продължават да го правят. Независимо какви са историите зад тютюнопушенето, е от съществено значение да се откажете от този лош навик, за да минимизирате ефекта върху себе си и върху другите около вас. Има много начини да го направите и много страни имат държавно управлявани организации, които помагат с отказването на цигарите преди да се появят негативните последствия.

Тук може да намерите натурални средства за спиране на цигарите.

 

Автор:  Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×