(NaturalNews)

Хроничното възпаление е в основата на повечето болести. Рак, ревматоиден артрит, затлъстяване, болестта на Алцхаймер, Паркинсон, сърдечносъдови проблеми и пародонтални проблеми, всички тези са повлияни от свръхактивна възпалителна реакция. За щастие, ние имаме мощен съюзник срещу възпалението, който пребивава в нашата кухня. Чрез избрани храни и диетични промени можем да покорим този непокорен звяр и да създадем стабилна основа за по-здравословно бъдеще.

Основният виновник – лош избор на храна

Възпалението е естествена реакция на организма към нараняване, което помага да се лекуват щети в цялата система. И все пак, този механизъм може да доведе до сериозно заболяване, ако не му се обръща внимание. Диетичните избори са причина номер едно за прекомерна възпалителна реакция – особено сладки, високо гликемични и преработени въглехидрати. Мазнини с лошо качество, като тези, открити в месо и млечни продукти, както и транс-мазнините в рафинирани растителни масла също са проблематични. В научната статия „Контрол на системно възпаление и хронични заболявания – използване на куркума и куркуминоиди,“ изследователят Стиг Бенмарк отбелязва:

„Светът страда от епидемия на критични и хронични заболявания, двете групи заболявания се увеличават от година на година и правят това в продължение на няколко десетилетия. Те са силно свързани с модерния, така наречен Западен начин на живот: стрес, липса на физически упражнения, злоупотреба с тютюн и алкохол и преход от естествени непреработени храни към обработени, калорично-кондензирани и топлинно обработени храни. Съществува силна връзка между намален прием на растителни фибри и растителни антиоксиданти, увеличено потребление на промишлено произведени и преработени продукти, особено млечни, рафинирани захари и нишестени продукти и хроничните заболявания. Загряването на храни, като мляко (пастьоризиране) и производство и съхранение на мляко на прах, образува големи количества крайни продукти на гликирането (AGEs) и напреднали крайни продукти на окисление на липидите (ALES), известни като мощни индуктори на възпаление.“

Въпреки това, както храната може да изостри възпалението, така също специфични храни също могат да го излекуват.

Ядливи решения

Редица храни предлагат изключителна защита срещу възпалителни реакции. Например, серните съединения, открити в чесъна, и полифенолните антиоксиданти в зеления чай успешно противодействат на прекомерното възпаление.

Куркумата със златна окраска е друг пример. В лабораторни тестове анти-възпалителните характеристики на куркумата са ефективни за намаляване на кожни, невродегенеративни заболявания и такива на белия дроб, рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, катаракта и чревни заболявания.

Здравословните мазнини също са важни. Като изключителен източник на омега-3 мастни киселини, сардини, добавки с рибено масло и дива уловена сьомга или вегетариански опции като конопено семе, ленено семе и орехи, предоставят градивните елементи за здравословни нива на възпаление. Освен това, олеиновата киселина в зехтина доставя добро количество анти-възпалителни омега-9 мастни киселини.

Не забравяйте да добавите малко подправка към вашия живот. Над 25 години от изследвания върху джинджифила са установили билката като една от най-големите антивъзпалителни храни наоколо. Едно проучване в Списание по лекарствена храна разкрива, че два екстракта от джинджифил, Zingiber Officinale и Alpina galanga, инхибират няколко гени, отговорни за възпалителни реакции.

И Карън Лампер, MS, CN, препоръчва малко люто. „Някои от най-мощните противовъзпалителни зеленчуци са чушки и подправките, получени от тях, като лют червен пипер (кайен). Всички люти чушки съдържат капсаицин (колкото е по-люта чушката, толкова повече капсаицин има), който е мощен инхибитор на субстанция Р, невропептид, свързан с възпалителни процеси.“

Освен храната има и други възможности за понижаване  нивата на възпаление, като например, намаляване на стреса, детоксикация и редовни упражнения. В крайна сметка, избягването на рисковете от този тих убиец е проста ежедневна задача, когато сме въоръжени с пълнозърнести храни и здравословни навици.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×