Жена-свобода-слънчева-светлина-витамин-D

Чудесата, които прави витамин D никога не престават да ни учудват. Неговата способност да спомага за предотвратяване на рак вече е установена и също така знаем, че е чудесен за борба с депресията и метаболитния синдром и за подобряване на общото ви здраве. Пригответе се да добавите друга свръхсила към този списък: Ново проучване показа, че може да предотврати ревматоиден артрит.

Около 1.3 милиона американски възрастни и един процент от населението на света, се разболяват от ревматоиден артрит, когато имунната система атакува здрави тъкани в тялото ви случайно, обикновено в ставите.

Това автоимунно заболяване се характеризира с болезнено възпаление и подуване. То може да засегне няколко стави наведнъж, като страдащите често се оплакват от болка в китките, ръцете и коленете си. В ранните етапи то причинява възпаление в лигавицата на ставата, но поврежда ставата, докато напредва. За някои хора това може да причини не само постоянна болка, но и проблеми с равновесието и дори деформации.

Изследователи от Университета в Бирмингам и Колеж в Лондон анализират кръвта и течността на ставите, взети от пациенти, страдащи от ревматоиден артрит. Предвид силното противовъзпалително действие на витамин D, изследователите искали да разберат как ще действа. Предишни проучвания са насочени към имунните клетки, изолирани от кръвта.

Това проучване е първото, което използва имунни клетки, взети от кръвта, както и течност на възпалени стави на 15 страдащи от ревматоиден артрит на възраст между 40 и 85 години. Тази течност, известна като синовиална течност, е лепкава и гъста течност, която служи като смазка, намалявайки триенето между костите, когато те се срещат в ставите. Кръвните проби от страдащите от ревматоиден артрит и контролната група без това заболяване са съчетани с възрастта и пола.

След като тествали как имунните клетки в различните проби реагират на витамин D, изследователите открили, че различните видове имунни клетки имат различни отговори.

Добър за превенция, но за лечение на заболяването са необходими високи дози

Техните открития подкрепят идеята, че подходящите нива на витамин D могат да помогнат за предотвратяването не само на ревматоидния артрит, но и на други възпалителни заболявания. В същото време, обаче, приемането на добавки от витамин D изглежда не помага на тези, които вече имат заболяване, защото имунните им клетки вече изглеждат десенсибилизирани. Изследователите смятат, че страдащите могат да се възползват от много по-високи дози витамин D или други видове лечение, които биха могли да заобиколят или коригират чувствителността към витамин D, която се наблюдава в имунните клетки, открити в ставата.

Изследователите биха искали да разберат защо точно ревматоидният артрит прави имунните клетки нечувствителни към витамин D и как може да бъде предотвратено това. Те също биха искали да проучат дали подобни ефекти могат да бъдат наблюдавани при други възпалителни състояния.

Витамин D е от съществено значение за здрави мускули, кости и зъби. Общо проучване, публикувано тази година, показа, че той може да намали риска от грип, настинки и инфекции като пневмония. Недостигът е шокиращо често срещано състояние и някои експерти призовават дневния прием на витамин Д, да бъде повишен.

Прекарването на времето на Слънце е един от най-добрите начини да насърчите тялото си да произвежда повече витамин D. Около 15 до 30 минути на ден, в зависимост от тонуса на кожата ви е достатъчно, но трябва да пропуснете слънцезащитните продукти. Слънцезащитен крем със SPF 30 може да намали способността на тялото ви да произвежда витамин с 99%.

Можете също да го получите от добавки или храни като мазна риба, въпреки че е трудно да се получи достатъчно от този витамин само чрез диета.

Автор:  Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×