внимание-лента-хляб

От 70-те години на миналия век сме научени да вярваме, че хранителните мазнини причиняват сърдечни заболявания и ни правят дебели. Въпреки това, яденето на твърде много въглехидрати причинява много заболявания, от затлъстяване до диабетната епидемия на нашето време. В допълнение към това, в проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, се съобщава, че хората с високи въглехидратни диети имат по-висок риск от ранна смърт.

Изводите от изследването показват, че хората, които редовно включват високи въглехидратни храни в диетата си, са имали 28% по-голям риск от смърт, в сравнение с други хора, които са имали балансирана диета.

Някои критици на проучването заявяват, че по-високите нива на смъртност могат да се дължат на социо-икономически фактор, а не само на решенията на хората при избора на храна. Хората са склонни да ядат повече въглехидрати, ако не могат да си позволят месо. Въглехидратите им дават усещане за „пълнота“, за да компенсират липсата на протеин. Следователно, необходимостта от включване на много въглехидрати в ежедневната диета не е избор, но може да се дължи на липсата на финанси за закупуване на по-здравословни храни.

Все пак, въпреки различните тълкувания на причините за включване на много въглехидрати в ежедневния хранителен прием, резултатът е, че въглехидратите представляват по-висок риск за здравето, отколкото мазнините. Въз основа на това, изследователите предлагат намаляване на въглехидратите в полза на всички видове мазнини, включително наситени мазнини. Те предлагат 35% дневен прием на различни мазнини, докато Американската сърдечна асоциация препоръчва консумацията на полиненаситени мазнини до 15% дневно.

Хляб, ориз и тестени изделия не изглеждат вредни на пръв поглед, но начина по който се метаболизират в тялото, представлява сериозен риск за здравето. Въглехидратите се метаболизират в глюкоза (вид захар), която тялото използва като източник на енергия. Въпреки това, със заседнал начин на живот, глюкозата не се използва за енергия и се съхранява в организма като мазнина. Твърде много телесни мазнини водят до наднормено тегло, а наднорменото тегло може да доведе до затлъстяване, фатално състояние. Освен това затлъстяването се свързва и с други заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Мазнините са добри за вашето тяло, особено ненаситените от растения. Ненаситените мазнини имат два вида: мононенаситени и полиненаситени. Мононенаситените мазнини могат да бъдат намерени в маслините, фъстъците, рапичното масло, авокадото, бадемите, лешниците, орехите, тиквените семена и сусамните семена. Полиненаситените мазнини се намират в слънчогледово семе, царевица, соя, ленено семе, орехи и риба. Омега-3 мазнините са вид полиненаситени мазнини, които могат да бъдат намерени в рибата и други водни животни. Тези добри мазнини могат да намалят риска от хронични заболявания и преждевременна смърт.

Наситените мазнини са мазнини, получени от животни, открити в говеждо месо, сирене и дори сладолед. Някои растения осигуряват и наситени мазнини, като кокосово масло и палмово масло. Препоръчва се не повече от седем процента наситени мазнини дневно. Наситените мазнини могат да повлияят нивата на холестерола, но не причиняват сърдечно-съдови заболявания, както се посочва в проучване от 347 747 пациенти през 2010 г.

За да обобщим, въглехидратите могат да са вкусни и да осигурят гориво за енергията на тялото ни, но твърде много от тях причиняват здравословни проблеми. Винаги е добре да балансирате дневния си хранителен прием, като ядете разнообразие от плодове, зеленчуци, месо и зърнени храни, за да поддържате здравето си под контрол. Освен това, с активен начин на живот ще помогнете за изгарянето на тези нежелани въглехидрати и глюкоза в тялото си, което може да допринесе за заболеваемост и по-ранна смърт.

Автор: Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com/

Напиши коментар

Добави обява

×
×